Yield and seed quality of spring oilseed crops

Ładowanie...
Miniatura

Data

2017

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

The aim of researches was to establish the yield of spring oilseed crops, namely, rape, false flax, white mustard and Brassica juncea, oil radish and flax and to define the competitiveness of false flax comparing with these crops. The researches were carried out on dark-grey light loamy soils. Besides, field, chemical, counting-weight methods of researches were used. The data of field researches of yield and seeds quality of oilseed crops are presented. The highest yield of spring crops was observed in spring rape – 2.45–2.50 t/ha as to flax and false flax, respectively, it was 2.16–2.25 t/ha and 2.18–2.23 t/ha. It should be noted that flax (51.5%), Brassica juncea (45.8%) and false flax (44.3%) is characterized by high oil content. The analysis results of fatty acid composition shows that the most valuable in physiological respect is the oil from flax and false flax. The oil of these crops contains extremely healthy human composition of fatty acids, from which only 10% saturated fatty acids and 90% unsaturated ones. These crops contain omega-3 – 50.2–57.8%, omega-6 – 19,3–19,8% and omega-9 – 15.8–17.0%. That’s why the oil can effectively reduce cholesterol level and has other important medical properties.
Celem badań było określenie plonów roślin oleistych form jarych, a zwłaszcza rzepaku, lnicznika zwyczajnego, gorczycy białej i sarepskej, rzodkwi oleistej, lnu oraz określenie konkurencyjności lnu zwyczajnego w porównaniu z tymi uprawami. Badania terenowe przeprowadzono na ciemnoszarych słabogliniastych glebach. Najwyższa wydajność w przypadku roślin jarych dotyczyła rzepaku (2,45–2,50 t/ha). Wysoką zawartością oleju charakteryzują się Ien (51,5%), gorczyca sarepska (45,8%) i lnicznik siewny (44,3%). Wyniki analizy składu kwasów tłuszczowych wskazują, że najbardziej wartościowy pod względem fizjologicznym jest olej z lnicznika siewnego i lnu zwyczajnego. Olej tych roślin zawiera cenne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe, z których jedynie 10% stanowią kwasy nasycone, a 90% nienasycone. Rośliny te zawierają kwasy omega-3 (50,2–57,8%), omega-6 (19,3–19,8%) i omega-9 (15,8–17,0%). Ich olej skutecznie obniża poziom cholesterolu i ma inne ważne właściwości prozdrowotne.

Opis

Słowa kluczowe

spring oilseed crops, varieties, yield, quality, formy jare roślin oleistych, odmiany, plon, jakość

Cytowanie

Lykhochvor A. (2017). Yield and seed quality of spring oilseed crops. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 336(43)3, 75–82. doi 10.21005/AAPZ2017.43.3.09