Changes in milking intervals following automatic milking system installation in selected dairy cattle herds in Poland
Date
2017Author
Sitkowska, Beata
Aerts, Joanna
Piwczyński, Dariusz
Wójcik, Piotr
Kolenda, Magdalena
Metadata
Show full item recordAbstract
Only a limited number of studies looking into the impact of milking intervals on milk
yield in cows milked in automatic milking system (AMS) have been conducted. The purpose of
this study was to analyse changes in milking intervals in selected dairy cattle herds over a period
of 2 years following AMS installation. The material for the present study was collected in Poland
from three dairy farms with Polish Holstein-Friesian cattle. Information concerning milking
frequency, milking intervals, and milk yield was collected. The database on which statistical tests
were performed 48.160 records. The relationship between herd membership and the time that
elapsed since the installation of the robot was investigated using the chi-square test of
independence. It was found that over the studied period of time the number of milkings per day
changed. The lowest number of milkings was recorded in the initial period following AMS
installation, when animals were still adapting to AMS. This study established that, regardless of
herd and group of cows (primiparous or multiparous) the largest number of voluntary visits to the
milking robot occurred 6–9 hours after the last visit, with 50% of cows using the robots during that
interval. In all periods under study, the highest milking frequency (3.12–3.18) was reported in the
herd with the smallest average milk yield per milking. W niewielu badaniach zajmowano się do tej pory długością czasu między
kolejnymi udojami a jego wpływem na ilość mleka produkowaną przez krowy dojone przez
automatyczny system dojenia. Celem niniejszych badań była analiza zmian czasu pomiędzy
udojami w wybranych stadach bydła mlecznego w ciągu dwóch lat, jakie upłynęły od zainstalowania
systemu. Materiał do badań uzyskano z trzech stad mlecznych bydła rasy polskiej bydło
holsztyńsko-fryzyjskiej. Zebrano informacje dotyczące częstości udojenia, czasu pomiędzy
dojami oraz ilości uzyskanego mleka. Baza danych, którą zastosowano do przeprowadzenia
obliczeń statystycznych, zawierała ostatecznie 48,106 rekordów. Związek pomiędzy przynależnością
do poszczególnych stad a czasem, jaki minął od instalacji robotów udojowych, sprawdzono za
pomocą testu niezależności 2. Zaobserwowano, że liczba udojów zmieniała się w czasie.
Najmniej udojów zarejestrowano podczas początkowej fazy działania robota – zaraz po jego
instalacji. W tym czasie zwierzęta przyzwyczajały się do urządzenia. Badanie wykazało, że
niezależnie od stada i grupy krów (pierwiastek i wielorodek) największa liczba udojów przypadała
między 6 do 9 godziną od ostatniego udoju (50% krów było dojonych w tym przedziale
czasowym). Najwyższa częstotliwość dojów (3.12–3.18) została zaobserwowana w stadzie, które
charakteryzowało się najniższą średnią wydajnością mleka przypadającą na jedno dojenie.
Collections
The following license files are associated with this item: