Assessment and Comparison of the Cariogenicity of the Girls and Boys Diet in the Selected Group of Young People Aged 15–16 Years Old

Ładowanie...
Miniatura

Data

2018

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

Correct eating habits have a significant impact on the condition of teeth and periodontal. The aim of the study was to evaluate the cariogenicity of the diet in a select group of young people aged 15-16 years old. The survey was conducted in June 2016 among 251 students attending middle schools in Szczecin (115 boys and 136 girls). The survey consisted of completing an anonymous questionnaire about eating habits and food intake that affect the formation of dental caries. The obtained results indicate a frequent occurrence among the young people of behaviors and food choices that contribute to the development of dental caries. These included the lack of regularity in eating meals (declared by 57.3% of respondents), frequent snacking between meals (declared by 72.8% of students), frequent eating sweets and sweetened products and drinking sweet beverages. Girls were characterized by less correct nutritional habits compared to boys, rarely ate the recommended amount of food, ate less regularly, drank less amount of fluids. While boys made worse dietary choices: they rarely than girls ate wholemeal bread, more often chose sweet cereal flakes, sweet yogurt and kefir and more often drink sweet drinks. Taking into account the observed irregularities, consisting of a significant number of improper eating behaviors affecting the cariogenicity of the diet, schoolchildren should be especially careful to take care of oral hygiene and participate in nutrition education. Additionally, dentists and dieticians should pay attention to the significance of good dietary habits in preventing dental caries and encourage their patients to correct their dietary habits that exacerbate dentition and periodontium diseases.
Prawidłowe nawyki żywieniowe mają istotny wpływ na stan zdrowia człowieka, w tym na stan zębów i przyzębia, a popełniane błędy żywieniowe odzwierciedlają się we wzroście częstości występowania chorób, takich jak próchnica, paradontoza, kwasowa erozja szkliwa, stany zapalne przyzębia. Celem badań była ocena kariogenności diety wybranej grupy młodzieży w wieku 15–16 lat. Badania przeprowadzono w czerwcu 2016 roku w szczecińskich gimnazjach. Wzięło w nich udział 251 osób (115 chłopców i 136 dziewcząt). Badanie polegało na wypełnieniu anonimowej ankiety dotyczącej zwyczajów żywieniowych wpływających na kariogenność diety. Uzyskane wyniki badań wskazują na częste występowanie zachowań i wyborów żywieniowych, które sprzyjają rozwojowi próchnicy zębów. Należały do nich: brak regularności w spożywaniu posiłków, które deklarowało 73% badanych, częste pojadanie między posiłkami (deklarowane przez 97,1% dziewcząt i 99,1% chłopców), częste jedzenie słodyczy i produktów słodzonych oraz picie słodkich napojów. Dziewczęta charakteryzowały się mniej poprawnymi zachowaniami żywieniowymi niż chłopcy, rzadziej jadały zalecaną ilość posiłków, odżywiały się mniej regularnie, wypijały mniej płynów, natomiast chłopcy dokonywali gorszych wyborów żywieniowych: rzadziej, niż dziewczęta, jadali razowe pieczywo, częściej wybierali słodkie płatki zbożowe, słodkie jogurty i kefiry oraz częściej pili słodkie napoje. Biorąc pod uwagę stwierdzone nieprawidłowości, polegające na znacznej liczbie błędów żywieniowych wpływających na wzrost kariogenności diety, młodzież w wieku szkolnym powinna szczególnie starannie dbać o higienę jamy ustnej i brać udział w edukacji żywieniowej. A stomatolodzy powinni zwracać uwagę na znaczenie zasad prawidłowego żywienia w profilaktyce przeciwpróchnicowej i ukierunkowanie pacjentów na korektę zachowań, które sprzyjają chorobom zębów i przyzębia.

Opis

Słowa kluczowe

caries-forming diet, nutritional behavior, state of dentition, middle school students, dieta próchnicotwórcza, zachowania żywieniowe, stan uzębienia, młodzież gimnazjalna

Cytowanie

Sadowska J., Daniel I., (2018). Assessment and Comparison of the Cariogenicity of the Girls and Boys Diet in the Selected Group of Young People Aged 15–16 Years Old. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 340(45)1, 99–112. doi 10.21005/AAPZ2018.45.1.10