Wydanie 307(28) 2013
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 307(28) 2013 wg Temat "chemical elements"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access The Effect of Dried Fruit, Vegetable and Herb Concentrate on the Quality of Hens Eggs(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Tarasewicz, Zofia; Aniśko, Mieczysław; Majewska, Danuta; Romaniszyn, Krystyna; Ligocki, Marek; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Poultry Farm in Pniewo, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Poultry and Ornamental Birds Breeding, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandCelem pracy była ocena wpływu koncentratu wyprodukowanego w kraju z odpadów przemysłu spożywczego (owoców, warzyw i ziół), jako dodatku do standardowych mieszanek paszowych, na cechy fizyczne oraz profil mineralny treści jaj pochodzących od kur mięsnych zestawu „Ross 308”. Materiał badawczy stanowiły mieszańce kur mięsnych ROSS 308. Stado liczące 9900 osobników podzielono na trzy grupy. W grupie kontrolnej kurom podawano standardową pełnoporcjową mieszankę przeznaczoną na okres produkcji nieśnej. Kury z grup doświadczalnych II i III otrzymywały mieszankę standardową z dodatkiem koncentratu owocowo-warzywno-ziołowego w ilości odpowiednio 1,5 i 3,0%. W 48 tygodniu życia kur przeprowadzono ocenę jakości 180 jaj wybranych losowo, uwzględniającą: skład morfologiczny jaj, grubość skorupy, indeks kształtu, ciężar właściwy, pH żółtka i białka, a także zawartość wybranych składników mineralnych w żółtku i białku. Zastosowany czynnik doświadczalny nie miał istotnego wpływu na budowę i skład jaja, aczkolwiek udział żółtka i skorupy wykazywał tendencję wzrostową. Stosunek białka do żółtka był korzystniejszy w grupach, w których kury żywiono mieszankami doświadczalnymi. Nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości makropierwiastków w żółtku i białku jaj. Preparat roślinny istotnie obniżył zawartość żelaza w żółtku i białku oraz ołowiu, kadmu i chromu w żółtku, zwiększył natomiast zawartość cynku w obu częściach treści jaj.