Wydanie 307(28) 2013
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 307(28) 2013 wg Temat "carcass"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandW ostatnich latach wraz ze wzrostem zainteresowania rolnictwem proekologicznym wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem zwierząt. Światowa produkcja mięsa bawolego wynosi 4,9 mln t rocznie. Przyrosty dzienne bawołów wodnych, użytkowanych w kierunku mięsnym, wynoszą średnio 0,772 kg. Zwierzęta ubijane są w wieku 16–18 miesięcy. Bawola wołowina jest porównywalna, pod względem cech fizykochemicznych, sensorycznych oraz wartości odżywczej, z mięsem bydła domowego. U bawołów nie stwierdzono do tej pory BSE (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy) – gąbczastego zwyrodnienia mózgu.