Przeglądaj wg Autor "Stanek, Piotr"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Monitoring and prevention of lameness in a dairy cattle herd(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017) Teter, Waldemar; Stanek, Piotr; Żółkiewski, Paweł; Sawicka-Zugaj, Wioletta; Chabuz, Witold; Januś, Ewa; Flis, Ewelina; Department of Breeding and Genetic Resources Conservation of Cattle, University of Life Sciences in Lublin; Department of Breeding and Genetic Resources Conservation of Cattle, University of Life Sciences in Lublin; Department of Breeding and Genetic Resources Conservation of Cattle, University of Life Sciences in Lublin; Department of Breeding and Genetic Resources Conservation of Cattle, University of Life Sciences in Lublin; Department of Breeding and Genetic Resources Conservation of Cattle, University of Life Sciences in Lublin; Department of Breeding and Genetic Resources Conservation of Cattle, University of Life Sciences in Lublin; Department of Breeding and Genetic Resources Conservation of Cattle, University of Life Sciences in LublinHoof diseases in dairy cows maintained in the intensive production system occur with the same frequency as udder inflammation (mastitis), diseases of the reproductive system and metabolic disorders. Behaviour and motor activity of cows must be continually monitored and objective methods must be developed for evaluation of their locomotion and early detection of lameness. Lameness has a multi-factored aetiology including genetic and technological aspects, housing conditions, and to a large extent the animals’ diet, care and hygiene. Knowledge of causes of hoof diseases and prevention methods, as well as the ability to diagnosis and rapid treatment of lameness contribute to shorten the period of illness and improve production results.Pozycja Brak dostępu Żywienie a zdrowie psów i kotów : praca zbiorowa pod redakcją Bogumiły Pilarczyk i Adama Lepczyńskiego(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2023) Pilarczyk, Bogumiła (Red.); Lepczyński, Adam (Red.); Adaszek, Łukasz; Baranowski, Piotr; Bąkowska, Małgorzata; Bernaciak, Mateusz; Bucław, Mateusz; Cichy, Aleksandra; Dratwa-Chałupnik, Alicja; Felska-Błaszczyk, Lidia; Kmieć, Hubert; Havryliak, Wiktoria; Januś, Ewa; Kawczyńska, Karolina; Kołnierzak, Marta; Krawiec, Aneta; Lasocka, Iwona; Lepczyński, Adam; Małkowska, Paulina; Medeńska, Weronika; Michałek, Katarzyna; Oberska, Patrycja; Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Pilarczyk, Renata; Seremak, Beata; Skibniewska, Ewa; Skibniewski, Michał ; Stanek, Piotr; Tomza-Marciniak, Agnieszka; Tylkowska, Agnieszka; Udała, Jan ; Winiarczyk, Stanisław; Wójcik, Alicja; Zdrzałek, Katarzyna; Żółkiewski, Paweł; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli ZwierzątPowszechnie wiadomo, że jakość i ilość spożywanego pokarmu są istotnymi czynnikami wpływającymi na funkcjonowanie organizmu człowieka oraz zwierząt. Kluczem do zdrowia i długiego życia jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta. Pogląd ten znany jest od czasów antycznych. Hipokrates około 400 p.n.e. ukuł sentencję „niech pożywienie będzie lekarstwem”, a powszechnie stosuje się maksymę „jesteś tym, co jesz”. Wskazuje to na konieczność pogłębiania wiedzy o działaniu i budowie układu pokarmowego, znaczeniu składników diety w utrzymaniu prawidłowej funkcji organizmu, a także możliwości modyfikowania czynności organizmu poprzez stosowanie funkcjonalnych dodatków do diety. Według danych statystycznych w Polsce żyje około 8 mln psów oraz ponad 6 mln kotów, a populacja tych zwierząt wciąż stabilnie wzrasta. Wraz ze zwiększającą się populacją naszych czworonożnych przyjaciół wzrastają roczne wydatki związane z ich utrzymaniem. Dotyczą one przede wszystkim karm oraz suplementów diety, akcesoriów pielęgnacyjnych oraz opieki weterynaryjnej. Wskazuje to również na rosnącą świadomość właścicieli w zakresie konieczności pogłębienia wiedzy na temat potrzeb bytowych zwierząt, w tym w zakresie doboru odpowiedniej dla nich diety, uwzględniającej potrzeby fizjologiczne gatunku, a także wiek, stan fizjologiczny, aktywność oraz ich typ użytkowy. W odpowiedzi na oczekiwania właścicieli zespół dlapsaikota.com zaprosił do współpracy ekspertów z całej Polski w celu przygotowania kompleksowego opracowania dotyczącego wyżej wymienionej tematyki, a także starając się przybliżyć zagadnienia związane z zaburzeniami łaknienia oraz wpływem odpowiedniego żywienia na dobrostan zwierząt. Z satysfakcją oddajemy w ręce czytelników pierwsze wydanie opracowania Żywienie a zdrowie psów i kotów z nadzieją, że jego lektura pozwoli na poszerzenie wiedzy oraz odpowie na pytania z zakresu prawidłowego żywienia psów i kotów.