Logo repozytorium
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
Logo repozytorium
    Zbiory i podzbiory
    Przeszukaj według
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj wg Autor "Schmalfuss, K"

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Über die Düngewirkung von Stallmist und Stroh in langjährigen Feldversuchen
    (1962) Schmalfuss, K; Kolbe, G; Ziegler, G; Universität Halle. Institut für Pflanzenernährung und Bodenkunde; Universität Halle. Institut für Pflanzenernährung und Bodenkunde; Universität Halle. Institut für Pflanzenernährung und Bodenkunde
    Badano wpływ obornika przechowywanego w różny sposób (aerobowo i ana erobowo) oraz słomy zbóż na plony i na glebę. Doświadczenia zgodnie wykazują, że w warunkach badań działanie nawozowe obornika uwydatnia się głównie wskutek jego zasobowości w łatwo rozpuszczalne związki azotowe i zdolne do rozkładu substancje organiczne, które wprowadzone do gleby dostarczają CO2 i przyswajalnych składników pokarmowych, szczególnie azotu. Również stosowanie nawożenia słomą (5 t/ha, 25—40 kg N) daje po pewnym czasie, podobnie jak obornik, znaczne zwyżki plonów dzięki wzrastającej (chociaż powoli) ilości azotu w glebie. Występujących niekiedy obniżek plonów można uniknąć łatwo przez dodatek mineralnych związków azotowych. Z analiz gleb wynika, że stosowane przez dziesięć lat nawożenie obornikiem, jak też słomą wpłynęło tylko w nieznacznym stopniu na zasobność tych gleb w związki organiczne.
Dodatkowe informacje:
  • Polityka otwartego dostępu
  • Instrukcja deponowania dokumentów
  • Deklaracja dostępności
  • Formularz zgłoszenia dla osób niepełnosprawnych
Biblioteka Główna ZUT

ul. Ku słońcu 140, 71-073 Szczecin

logo projektu
Kontakt z nami

Z administratorami Repozytorium można się skontaktować w następujący sposób:

E-mail: dspace-admin@zut.edu.pl

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Ustawienia plików cookies
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Repozytorium
  • Prześlij uwagi