Logo repozytorium
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
Logo repozytorium
    Zbiory i podzbiory
    Przeszukaj według
  • English
  • Polski
  • Zaloguj
    Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj wg Autor "Ociepa, Andrzej"

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Miniatura
    PozycjaOpen Access
    Dwutlenek siarki w krajowych i importowanych napojach alkoholowych
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010) Buczek, Anna; Jankowska, Jowita; Jarosz, Dorota; Kalata, Anna; Ociepa, Andrzej; Protasowicki, Mikołaj; Staszewska, Hanna; Katedra Toksykologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Toksykologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Toksykologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Toksykologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Toksykologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Toksykologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie; Katedra Toksykologii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    In period 2001–2006, the content of sulphur dioxide was determined in 90 assortments of wine and beer bought randomly at retail shops and wholesale outlets in Szczecin and West Pomeranian Province, Poland. Sulphur dioxide concentrations were analysed by titration after distillation from acidified samples. Sulphur dioxide was present in all the wines examined. The lowest concentrations, within the range of 1.2–18 mg SO2 · dm–3, were found in the domestic wines. Imported wines contained more sulphur dioxide, with concentrations varying from 4.4 to 217 mg SO2 · dm–3. The highest concentrations were detected in Rhine wines. Concentrations in beers ranged from 0.0 to 8 mg SO2 · dm–3. However in all the wines examined, sulphur dioxide concentrations were below the maximum permitted level, while in beers the detected values were below 10 mg · dm–3, which is the level of technological importance. Concluding the results, the wines and beers examined were safe for consumers’ health, considering sulphur dioxide content.
Dodatkowe informacje:
  • Polityka otwartego dostępu
  • Instrukcja deponowania dokumentów
  • Deklaracja dostępności
  • Formularz zgłoszenia dla osób niepełnosprawnych
Biblioteka Główna ZUT

ul. Ku słońcu 140, 71-073 Szczecin

logo projektu
Kontakt z nami

Z administratorami Repozytorium można się skontaktować w następujący sposób:

E-mail: dspace-admin@zut.edu.pl

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Ustawienia plików cookies
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Repozytorium
  • Prześlij uwagi