Przeglądaj wg Autor "Kulczycka, Anna Magdalena"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Brak dostępu Wpływ pojemności doniczek na plonowanie i wartośc odżywczą wybranych ekotypów bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.) uprawianej w warunkach szklarniowych(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2016) Kulczycka, Anna Magdalena; Majkowska-Gadomska, Joanna promotor; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie; Wydział Rolnictwa i LeśnictwaDoświadczenie dwuczynnikowe przeprowadzono w latach 2012-2014 w szklarni Ogrodu Dydaktyczno-Doświadczalnego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w układzie podbloków losowanych w trzech powtórzeniach. Rośliny uprawiano w doniczkach rozstawionych na zalewowych stołach przesuwnych w ogrzewanej szklarni. Pierwszym czynnikiem badawczym było sześć ekotypów bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.): bazylia pospolita zielonolistna (Ocimum basilicum L.), bazylia pospolita ‘Siam Queen’ (Ocimum basilicum L.), bazylia pospolita czerwonolistna (Ocimum basilicum L.), bazylia pospolita cynamonowa (Ocimum basilicum Cinnamon), bazylia pospolita cytrynowa (Ocimum basilicum Citriodora), bazylia pospolita drobnolistna ‘Minette’ (Ocimum basilicum var. minimum ‘Minette’). Drugi czynnik doświadczenia stanowiła uprawa roślin w doniczkach o zróżnicowanej pojemności oraz liczbie roślin: 0,7 dm3 z jedną rośliną w pojemniku, 3,0 dm3 z jedną rośliną w pojemniku, 3,0 dm3 i z czterema roślinami w pojemniku. Celem badań była ocena plonowania i wartości odżywczej ziela bazylii pospolitej z uprawy w zróżnicowanej wielkości pojemnikach w warunkach szklarniowych. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono, że szklarniowa uprawa w pojemnikach ekotypów bazylii pospolitej wpłynęła na przyśpieszenie zbiorów świeżego ziela w okresie wiosennym. Wykazano istotny wpływ badanych ekotypów na cechy morfologiczne roślin. Największą wysokością oraz masą systemu korzeniowego charakteryzowały się rośliny bazylii pospolitej cynamonowej, bazylia pospolita grecka wytworzyła największą liczbę rozgałęzień, natomiast ekotyp bazylii pospolitej zielonolistnej miał największą długość i szerokość blaszki liściowej. Zastosowanie w uprawie bazylii pospolitej doniczek o pojemności 3,0 dm3, w których uprawiano pojedynczo rośliny powodowało istotne zwiększenie masy ziela, wysokości, liczby rozgałęzień oraz masy systemu korzeniowego. Spośród badanych ekotypów bazylii pospolitej, ziele bazylii pospolitej cynamonowej z uprawy jednej rośliny w pojemniku o objętości podłoża 3,0 dm3 charakteryzowało się największym plonem świeżego i suchego ziela. Udowodniono również, że ekotyp bazylii pospolitej cynamonowej zawierał najwięcej suchej masy, mikroelementów sodu, żelaza, miedzi, olejku eterycznego, a także związków fenolowych. Wykazano również pozytywny wpływ uprawy pojedynczych roślin w pojemniku 0,7 dm3 na gromadzenie cukrów redukujących, mikroelementów (Fe, Cu i Mn), kwasu L-askorbinowego oraz kwasów organicznych w przeliczeniu na kwas jabłkowy. Zaś uprawa pojedynczo roślin w pojemniku 3,0 dm3 sprzyjała kumulacji suchej masy, cukrów ogółem i makroelementów ( N, P, K, Ca). Ponadto stwierdzono, że bazylia pospolita grecka zawierała najwięcej ołowiu, natomiast bazylia pospolita cynamonowa rtęci i azotanów (V). Wyniki dotyczące zawartości rtęci i azotanów (V) nie zostały jednak potwierdzone statystycznie. Dowiedziono, że zastosowanie w uprawie bazylii pospolitej doniczek o pojemności 3,0 dm3, w których uprawiano rośliny pojedynczo spowodowało istotne ograniczenie gromadzenia rtęci i azotanów.