Przeglądaj wg Autor "Baranowski, Piotr"
Teraz wyświetlane 1 - 6 z 6
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Asimmetry in Some Bilateral Traits of the Skull of Long-tailed Chinchilla from Single and Multiple Litters.(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Baranowski, Piotr; Department of Animal Anatomy, Western Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, Western Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPostanowiono zbadać, czy liczba osobników w miocie wpływa na wartości wskaźników asymetrii cech metrycznych szkieletu głowy szynszyli małej? Materiałem do badań były czaszki i żuchwy szynszyli, na których oszacowano wartości 13 bilateralnych cech metrycznych. Określono współczynniki asymetrii względnej (Aw) i asymetrii fluktuacyjnej (FA). Wśród 6 cech przyległych do osi czaszki współczynnik FA był istotny (P ≤ 0.01 i P ≤ 0.05) w przypadku 2 cech, a wśród 7 cech odległych od osi czaszki – aż w przypadku 5. Stwierdzono wzrost wartości istotnych statystycznie współczynników FA cech bilateralnych wraz z rosnącą liczbą osobników w miocie.Pozycja Open Access The Asymmetry of Selected Skeleton Elements in Red Fox (Vulpes Vulpes) and Racoon Dog (Nyctereutes procyonoides) Both Wild and Farmed(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Felska-Błaszczyk, Lidia; Baranowski, Piotr; Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Nowak, Piotr; Stelter, Olga; Laboratory of Animal Anatomy, Faculty of Biotechnology and Animal Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Laboratory of Animal Anatomy, Faculty of Biotechnology and Animal Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Laboratory of Animal Anatomy, Faculty of Biotechnology and Animal Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Laboratory of Animal Anatomy, Faculty of Biotechnology and Animal Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Laboratory of Animal Anatomy, Faculty of Biotechnology and Animal Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandCelem badań było określenie wpływu pochodzenia i płci zwierząt na występowanie symetrii lub asymetrii wybranych elementów szkieletu kończyny piersiowej lisa pospolitego dzikiego i hodowlanego oraz jenota dzikiego i hodowlanego. Badania przeprowadzono na 20 osobnikach lisa pospolitego hodowlanego (10 samców i 10 samic) i 24 osobnikach lisa dzikiego (15 samców i 9 samic) oraz na 20 osobnikach jenota hodowlanego (10 samic i 10 samców) i 12 osobnikach jenota dzikiego (6 samic i 6 samców). Od wszystkich osobników wypreparowano elementy prawej i lewej kończyny obręczy piersiowej (cingulum membri thoracici) – łopatkę (scapula) oraz kościec części wolnej kończyny piersiowej reprezentowany przez kość ramienną (humerus), kość promieniową (radius) i kość łokciową (ulna). Kości zostały zmierzone za pomocą suwmiarki elektronicznej. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że asymetria kości kończyny przedniej występuje sporadycznie i zasadniczo u zwierząt hodowlanych. Na wszystkie analizowane cechy metryczne wybranych kości miały wpływ badane źródła zmienności (pochodzenie zwierząt oraz płeć). W kości ramiennej lisów pospolitych stwierdzono asymetrię lewostronną, która występowała również w pozostałych elementach szkieletu. Przeprowadzone badania skłaniają do stwierdzenia, że utrzymanie zwierząt w warunkach hodowli stabulacyjnej może mieć wpływ na pojawianie się zjawiska asymetrii szkieletu w obręczy piersiowej.Pozycja Open Access Correlation Between Selected Metric Traits of the Head Skeleton and the Bone Elements of the Thoracic and Pelvic Limbs and Sex and Litter Size in Long-Tailed Chinchilla (Chinchilla Laniger, Molina 1782)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2015) Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Baranowski, Piotr; Department of Animal Anatomy, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandThis study aimed at determining the values of basic osteometric traits of the long and flat bones allowing for sex and litter size as well as finding out whether a statistical correlation exists between the cranial traits and those of selected post-cranial bones in long-tailed chinchilla. The study material consisted of 140 humeri, scapulae, femora and pelvises and 136 crania of farm long-tailed chinchillas of both sexes from single and multiple litters. A greater correlation was found in the chinchilla skeleton between the head skeleton and the skeleton of the shoulder and pelvic girdles in females than in males, whereas no significant effect of sex and litter size on the metric traits of long-tailed chinchilla scapula, humerus, pelvis and femur.Pozycja Open Access Shape Variability in the Skull of Long-tailed Chinchilla (Chinchilla laniger, Molina 1782) Part 1. Cranial Angles(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Baranowski, Piotr; Wróblewska, Magdalena; Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Department of Animal Anatomy, Faculty of Biotechnology and Animal Husbandry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, Faculty of Biotechnology and Animal Husbandry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, Faculty of Biotechnology and Animal Husbandry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandCelem badań było oszacowanie wielkości zmian wartości kątów czaszki szynszyli małej w okresie wzrostu i rozwoju oraz porównanie wartości ustalonych dla osobników dorosłych zwierząt hodowlanych z wynikami pomiarów czaszek zwierząt bytujących w warunkach naturalnych. Badaniami objęto czaszki hodowlanych 319 samców i samic szynszyli małej w sześciu okresach życia, obejmujących wiek od 1 do ponad 800 dni oraz 32 czaszki zwierząt dorosłych pochodzące z Muzeum Historii Naturalnej w Londynie. Czaszki sfotografowano, na fotografiach wyznaczono 12 kątów wyprowadzonych z punktów stałych czaszki. Różnice między grupami oraz współzależności między cechami szacowano modułami z programu Statistica 9 v.Pl. W wyniku badań stwierdzono, że pomimo różnych warunków życia, okres około stuletniej hodowli nie wykreował nowego morfotypu dla tego gatunku gryzoni.Pozycja Open Access Shape Variability in the Skull of Long-tailed Chinchilla (Chinchilla laniger, Molina 1782) Part 2. Relative Growth Rate of Some Skull Regions(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014) Baranowski, Piotr; Wróblewska, Magdalena; Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Department of Animal Anatomy, Western Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, Western Pomeranian University of Technology in Szczecin, Poland; Department of Animal Anatomy, Western Pomeranian University of Technology in Szczecin, PolandCelem pracy było przedstawienie względnej szybkości wzrostu poszczególnych obszarów czaszki i żuchwy szynszyli małej (Chinchilla laniger) oraz uchwycenie zmian morfometrycznych w różnych okresach rozwoju tych zwierząt. Badania przeprowadzono na 299 czaszkach samców i samic szynszyli małej, które podzielono wg wieku. Do pierwszej grupy zakwalifikowano czaszki osobników najmłodszych – w wieku 1–30 dni życia (n = 29), do drugiej grupy – dziewięć czaszek osobników w wieku od 31 do 58 dni. Grupa trzecia obejmowała szkielety głowy zwierząt w wieku od 258 do 360 dni (n = 135), czwarta grupa – w wieku 366–399 dni (n = 72), piąta grupa – w wieku od 400 do 507 dni (n = 54). Wartości empiryczne 26 cech metrycznych czaszki i żuchwy zlogarytmowano; po uwzględnieniu okresu rozwoju morfologicznego oszacowano wartości względnej szybkości wzrostu poszczególnych obszarów szkieletu głowy szynszyli małej. Ponadto oszacowano wartości współczynników korelacji Pearsona dla badanych cech. Wyniki przedstawiono w sześciu tabelach.Pozycja Brak dostępu Żywienie a zdrowie psów i kotów : praca zbiorowa pod redakcją Bogumiły Pilarczyk i Adama Lepczyńskiego(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2023) Pilarczyk, Bogumiła (Red.); Lepczyński, Adam (Red.); Adaszek, Łukasz; Baranowski, Piotr; Bąkowska, Małgorzata; Bernaciak, Mateusz; Bucław, Mateusz; Cichy, Aleksandra; Dratwa-Chałupnik, Alicja; Felska-Błaszczyk, Lidia; Kmieć, Hubert; Havryliak, Wiktoria; Januś, Ewa; Kawczyńska, Karolina; Kołnierzak, Marta; Krawiec, Aneta; Lasocka, Iwona; Lepczyński, Adam; Małkowska, Paulina; Medeńska, Weronika; Michałek, Katarzyna; Oberska, Patrycja; Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Pilarczyk, Renata; Seremak, Beata; Skibniewska, Ewa; Skibniewski, Michał ; Stanek, Piotr; Tomza-Marciniak, Agnieszka; Tylkowska, Agnieszka; Udała, Jan ; Winiarczyk, Stanisław; Wójcik, Alicja; Zdrzałek, Katarzyna; Żółkiewski, Paweł; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli ZwierzątPowszechnie wiadomo, że jakość i ilość spożywanego pokarmu są istotnymi czynnikami wpływającymi na funkcjonowanie organizmu człowieka oraz zwierząt. Kluczem do zdrowia i długiego życia jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta. Pogląd ten znany jest od czasów antycznych. Hipokrates około 400 p.n.e. ukuł sentencję „niech pożywienie będzie lekarstwem”, a powszechnie stosuje się maksymę „jesteś tym, co jesz”. Wskazuje to na konieczność pogłębiania wiedzy o działaniu i budowie układu pokarmowego, znaczeniu składników diety w utrzymaniu prawidłowej funkcji organizmu, a także możliwości modyfikowania czynności organizmu poprzez stosowanie funkcjonalnych dodatków do diety. Według danych statystycznych w Polsce żyje około 8 mln psów oraz ponad 6 mln kotów, a populacja tych zwierząt wciąż stabilnie wzrasta. Wraz ze zwiększającą się populacją naszych czworonożnych przyjaciół wzrastają roczne wydatki związane z ich utrzymaniem. Dotyczą one przede wszystkim karm oraz suplementów diety, akcesoriów pielęgnacyjnych oraz opieki weterynaryjnej. Wskazuje to również na rosnącą świadomość właścicieli w zakresie konieczności pogłębienia wiedzy na temat potrzeb bytowych zwierząt, w tym w zakresie doboru odpowiedniej dla nich diety, uwzględniającej potrzeby fizjologiczne gatunku, a także wiek, stan fizjologiczny, aktywność oraz ich typ użytkowy. W odpowiedzi na oczekiwania właścicieli zespół dlapsaikota.com zaprosił do współpracy ekspertów z całej Polski w celu przygotowania kompleksowego opracowania dotyczącego wyżej wymienionej tematyki, a także starając się przybliżyć zagadnienia związane z zaburzeniami łaknienia oraz wpływem odpowiedniego żywienia na dobrostan zwierząt. Z satysfakcją oddajemy w ręce czytelników pierwsze wydanie opracowania Żywienie a zdrowie psów i kotów z nadzieją, że jego lektura pozwoli na poszerzenie wiedzy oraz odpowie na pytania z zakresu prawidłowego żywienia psów i kotów.