Zeszyty Naukowe / Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie 1958 - 1971
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj Zeszyty Naukowe / Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie 1958 - 1971 wg Autor "Chroboczek, E."
Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Badania wazonowe i polowe nad wartością awozową parowanych torfów w uprawie roślin warzywnych i rolniczych (Streszczenie)(Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie, 1962) Chroboczek, E.; Maksimow, A.; Instytut Ogrodnictwa Skierniewice; Instytut Ogrodnictwa SkierniewiceАвторы поставили в течение трех лет (1955—1957) вазонные опыты с рядом сортов сельскохозяйственных и овощных растений (лен, ярая сурепа, овес, морковь, свекла, сельдерей, цветная капуста), а в 1958 г. полевые опыты на картофель и кормовую свеклу, применяя низинный торф сырец паренный (около 30 минут при Т 100°С). В вазонных опытах урожаи при паренном торфе были значительно выше, чем на непаренном. В полевых опытах торф паренный, своим удобрительным действием, почти равнялся с навозом.Pozycja Open Access Wartość nawozowa torfu surowego (Huminal i Nettolin) oraz różnych kompostów torfowych w uprawie roślin warzywnych(Wyższa Szkoła Rolnicza w Szczecinie, 1962) Chroboczek, E.; Fajkowska, H.; Karwowska, T.; Instytut Ogrodnictwa Skierniewice; Instytut Ogrodnictwa Skierniewice; Instytut Ogrodnictwa SkierniewiceСравнение органических удобрений (Huminal и Hettolin) с удобрением из торфа-сырца и окисленным торфом не показало резкого перевеса дорогих искуственных удобрений по сравнению с торфом. На следующем этапе, исследовано значение торфа сырца и активизированного торфа при разных способах компостирования (с навозом, с сорняками, с навозной жижей и т.д.). Торфяные компосты проявляли разную эффективность, намного превышающую некомпостированный торф, все же самые лучшие компосты не могли сравниться с навозом.Pozycja Open Access Wyniki 37-letnich doświadczeń nad reakcją szeregu roslin warzywnych na nawożenie obornikiem w porównaniu z nawozami mineralnymi w płodozmianie i kulturach stałych oraz nad wpływem badanych czynników na fizykochemiczne zmiany gleby(1962) Chroboczek, E.; Hurich, J.; Wartak, D.; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Skierniewicach. Katedra i Zakład WarzywnictwaStosowanie obornika w uprawie roślin warzywnych stanowi coraz większy problem z uwagi na wciąż rosnący niedobór tego nawozu w kraju. Badania nad tym zagadnieniem zapoczątkowane w 1922 r. przez Kotowskiego, prowadzone są nadal w Zakładzie Warzywnictwa w Skierniewicach. Mają one na celu wyjaśnienie dwóch zasadniczych dla warzywnictwa problemów, a mianowicie: 1) które rośliny warzywne wymagają nawożenia obornikiem, które zaś można uprawiać na nawozach wyłącznie mineralnych, oraz 2) jak poszczególne rośliny reagują na uprawę bez płodozmianu (w kulturach stałych rokrocznie po sobie), w porównaniu z uprawą w 3-letnim płodozmianie. Dla większej wyrazistości wyników stosowano nawożenie wyłącznie organiczne lub wyłącznie mineralne. Doświadczenie obejmuje cztery kombinacje w czterech powtórzeniach, a mianowicie: 1) stałe obornikowe (SO) - o corocznym nawożeniu obornikiem i warzywach uprawianych w kulturach stałych; 2) stałe mineralne (SM) - o nawożeniu tylko mineralnym i warzywach uprawianych w kulturach stałych; 3) płodozmian obornikowy (PO) — o nawożeniu obornikiem co trzy lata i warzywach uprawianych w płodozmianie; 4) płodozmian mineralny (PM) - o nawożeniu tylko mineralnym i warzywach uprawianych w płodozmianie W obrębie każdej kombinacji jest uprawianych sześć roślin jako dwie 3-letnie rotacje, które co pewien czas ulegają zmianie. Doświadczenie założono na glebie piaszczysto-gliniastej (podłoże glina), słabo próchnicznej, w razie dużych opadów — mimo drenowania — nadmiernie wilgotnej; pH około 5,0. Dawki nawozowe 1. Obornik a) dla SO — 600 q/ha pod roślinę 1. pola 400 q/ha pod roślinę 2. pola 200 q/ha pod roślinę 3. pola (rośliny 2. i 3. pola nie otrzymują obornika) b) dla PO — 600 q/ha pod roślinę 1. pola stosowany corocznie Nawozy mineralne (w czystym składniku) (rośliny 2. i 3. pola nie otrzymują obornika) dawki dla SM i PM: N K2O P2O5 pod roślinę 1. pola 0,72 1,30 0,66 q/ha pod roślinę 2. pola 0,48 0,87 0,44 >> pod roślinę 3. pola 0,24 0,43 0,22 9f