Wydanie 307(28) 2013
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj Wydanie 307(28) 2013 wg Autor "Chociłowicz, Ewa"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis)(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Chociłowicz, Ewa; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandW ostatnich latach wraz ze wzrostem zainteresowania rolnictwem proekologicznym wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem zwierząt. Światowa produkcja mięsa bawolego wynosi 4,9 mln t rocznie. Przyrosty dzienne bawołów wodnych, użytkowanych w kierunku mięsnym, wynoszą średnio 0,772 kg. Zwierzęta ubijane są w wieku 16–18 miesięcy. Bawola wołowina jest porównywalna, pod względem cech fizykochemicznych, sensorycznych oraz wartości odżywczej, z mięsem bydła domowego. U bawołów nie stwierdzono do tej pory BSE (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy) – gąbczastego zwyrodnienia mózgu.Pozycja Open Access Relations between Kappa-casein Polymorphism (CASK) and Milk Performance Traits in Heifer Cows(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013) Cioch, Barbara; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Chociłowicz, Ewa; Szewczuk, Małgorzata; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland; Department of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, PolandPrzeprowadzone badania dotyczyły ustalenia zależności pomiędzy polimorfizmem kappa-kazeiny a cechami użytkowości mlecznej 339 krów pierwiastek rasy polskiej holsztyńsko- -fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Genotypy kappa-kazeiny (CASK) oznaczono metodą PCR (ang. Polymerase Chain Reaction). Stwierdzono, że allel CASKA występował częściej niż allel CASKB w pierwszej 305-dniowej laktacji krów (0,831 A, 0,169 B). W badanej populacji przeważały homozygoty CASK AA (70,21%), w odniesieniu do heterozygot CASK AB (25,84%) i homozygot CASK BB (3,95%). Najwyższą wydajność mleka, tłuszczu i białka stwierdzono w mleku krów o genotypie CASK AA, a największą zawartość tłuszczu i białka odnotowano u homozygot CASK BB.