Browsing Wydanie 269(9) 2009 by Issue Date
Now showing items 1-8 of 8
-
Wpływ sposobu pakowania na wybrane zmiany fizyczne bananów w czasie ich zamrażalniczego przechowywania
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)Generally, fruits are characterized by a short-term stability as a result of a fast running ripening process. The main aim of the research was to define the influence of kind of packaging on some physical changes of the ... -
Ocena sposobu żywienia kobiet w okresie menopauzalnym - zdrowych i z leczoną osteoporozą
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The goal of this research was the evaluation of nutrition and life-style of healthy women (aged 42–56) and women with treated osteoporosis (aged 33–60). The research was conducted in the form of a questionnaire, concerning ... -
Wpływ metod konwencjonalnych i ekologicznych uprawy pszenżyta na wartość wypiekową mąk i jakość pieczywa
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The bakery properties of five Germany origin species of triticale from conventional and ecological tillage system were tested in bakery control process. The qualitative features of triticale bread depended on species of ... -
Wpływ kwasów askorbinowego i cytrynowego na barwę przecierów warzywnych podczas sterylizacji
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)There was examined the influence of citric acid (in concentrations of 0.5 and 1%) and ascorbic acid (in concentrations of 0.025 and 0.05%) on changes in colour of sterilized (118 and 121ºC) vegetable pulps. Obtained ... -
Wstępna ocena spożycia błonnika pokarmowego przez uczennice szkół średnich w Szczecinie
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The aim of the research was to determine level and sources of dietary fiber (DF) in daily nutrition intake among teenage girls (16–18 age) from Szczecin. According to recommended level of DF, determined average level was ... -
Porównanie wzrostu i plonowania truskawki odmiany 'Aga' uprawianej w glebie zasobnej, nawożonej nawozami o zróżnicowanym składzie chemicznym
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The experiment conducted at Pomology Research Station of Szczecin Agricultural University permitted to compare the influence of the three fertilizers which have the differentiated chemical composition. Each fertilizer ... -
Porównanie ocen zawartości chlorofilu chlorofilometrami SPAD-502 i N-tester
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The present study was the determination the correlation between values of two chlorophyll meters: SPAD-502 and N-tester, indulging in comparison scientific results with these two different devices. To this purpose, the ... -
Wpływ systemów uprawy roli, gęstości i terminu siewu na zmienność plonowania odmian pszenicy ozimej
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The investigation aimed at analyzing the variability in winter wheat cultivars yielding as depending on the tillage system, density and term of sowing. There were used two systems of tillage: conventional (plughing) and ...