Browsing Wydanie 307(28) 2013 by Issue Date
Now showing items 1-11 of 11
-
Wisent Protection and its Existence in the Human World
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Żubr to gatunek, którego istnienie wiązało się z prawdopodobieństwem całkowitego wyginięcia. Egzystencja żubra nierozerwalnie związana jest z jego życiem w bezpośrednim sąsiedztwie człowieka. W wyniku działań, polegających ... -
Relations between Kappa-casein Polymorphism (CASK) and Milk Performance Traits in Heifer Cows
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Przeprowadzone badania dotyczyły ustalenia zależności pomiędzy polimorfizmem kappa-kazeiny a cechami użytkowości mlecznej 339 krów pierwiastek rasy polskiej holsztyńsko- -fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Genotypy ... -
Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis)
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)W ostatnich latach wraz ze wzrostem zainteresowania rolnictwem proekologicznym wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem zwierząt. Światowa produkcja mięsa bawolego wynosi 4,9 mln t rocznie. Przyrosty dzienne bawołów wodnych, ... -
Charakterystyka wybranych elementów środowiska przyrodniczego wyspy Chełminek. Część 2. Aktualny stan i wartość przyrodnicza szaty roślinnej wyspy Chełminek
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The paper presents the results of research on the directions of succession and the current state of vegetation of the island Chełminek, formed 100 years ago from sandy sediments deposited as a result of the deepening of ... -
Wpływ dodatku oleju rybiego, sposobu gotowania i czasu przechowywania na jakość lipidów w pulpetach z mięsa wieprzowego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)This paper investigates the effects of adding fish oil (1.25%), method of cooking and refrigerated storage on the lipid oxidation, fatty acid composition and sensory quality of the meatballs. Formed meatballs were boiled, ... -
Względna wartość pokarmowa mieszanek Festulolium braunii z lucerną mieszańcową uprawianych w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The aim of this study was to determine the relative nutritional value (RFV) Festulolium braunii mixtures of alfalfa hybrid against the background of nitrogen fertilization. Surface plot was 6 m2. Experience factor was ... -
Wpływ nielegalnego składowania odpadów na zawartość metali ciężkich w powierzchniowej warstwie gleb gminy Police
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Place the illegal deposit of waste is an area where, in an forbidden manner are stored different types of the waste. The obligation to eliminate them is usually the responsibility of municipalities. However, despite the ... -
Cechy morfologiczne i właściwości chemiczne gleb przykrytych nawierzchnią bitumiczną (ekranosoli) w obrębie ulicy Obronców Stalingradu w Szczecinie
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Szczecin soils, especially in its historical, oldest parts, like the soils in other cities are either built-up or covered with various materials reducing or blocking water percolation capacity and gas exchange. According ... -
The Fruits Quality Impact of Four Berry Plant Species and Their Maceration Period on the Quality of Wines
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Porównano jakość owoców czterech gatunków krzewów (porzeczka czerwona i czarna, jagoda kamczacka oraz borówka wysoka). Określono także wpływ długości czasu maceracji na barwę oraz skład chemiczny moszczu oraz win ... -
Estriol - Alternative Pregnancy Diagnosis Marker in the Mink?
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Endogenne estrogeny, do których zalicza się estradiol, estron i estriol, to niejednorodna grupa żeńskich hormonów płciowych. Estriol jest hormonem steroidowym występującym w organizmie kobiety w małych ilościach. Rola ... -
The Effect of Dried Fruit, Vegetable and Herb Concentrate on the Quality of Hens Eggs
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Celem pracy była ocena wpływu koncentratu wyprodukowanego w kraju z odpadów przemysłu spożywczego (owoców, warzyw i ziół), jako dodatku do standardowych mieszanek paszowych, na cechy fizyczne oraz profil mineralny treści ...