Browsing Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis Agricultura Alimentaria Piscaria et Zootechnica by Issue Date
Now showing items 1-20 of 502
-
Wpływ sposobu pakowania na wybrane zmiany fizyczne bananów w czasie ich zamrażalniczego przechowywania
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)Generally, fruits are characterized by a short-term stability as a result of a fast running ripening process. The main aim of the research was to define the influence of kind of packaging on some physical changes of the ... -
Dendroflora i brioflora na obszarze byłej Akademii Rolniczej w Szczecinie przy ulicach J. Słowackiego i Papieża Pawła VI
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)In the area the following items of species were recorded: 100 species of dendroflora, including 45 species of trees, 5 shrubs and 4 climbing plants. The distribution of all the taxa is illustrated in diagram 1, and their ... -
Ocena sposobu żywienia kobiet w okresie menopauzalnym - zdrowych i z leczoną osteoporozą
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The goal of this research was the evaluation of nutrition and life-style of healthy women (aged 42–56) and women with treated osteoporosis (aged 33–60). The research was conducted in the form of a questionnaire, concerning ... -
Wpływ metod konwencjonalnych i ekologicznych uprawy pszenżyta na wartość wypiekową mąk i jakość pieczywa
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The bakery properties of five Germany origin species of triticale from conventional and ecological tillage system were tested in bakery control process. The qualitative features of triticale bread depended on species of ... -
Wpływ kwasów askorbinowego i cytrynowego na barwę przecierów warzywnych podczas sterylizacji
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)There was examined the influence of citric acid (in concentrations of 0.5 and 1%) and ascorbic acid (in concentrations of 0.025 and 0.05%) on changes in colour of sterilized (118 and 121ºC) vegetable pulps. Obtained ... -
Wstępna ocena spożycia błonnika pokarmowego przez uczennice szkół średnich w Szczecinie
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The aim of the research was to determine level and sources of dietary fiber (DF) in daily nutrition intake among teenage girls (16–18 age) from Szczecin. According to recommended level of DF, determined average level was ... -
Porównanie wzrostu i plonowania truskawki odmiany 'Aga' uprawianej w glebie zasobnej, nawożonej nawozami o zróżnicowanym składzie chemicznym
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The experiment conducted at Pomology Research Station of Szczecin Agricultural University permitted to compare the influence of the three fertilizers which have the differentiated chemical composition. Each fertilizer ... -
Porównanie ocen zawartości chlorofilu chlorofilometrami SPAD-502 i N-tester
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The present study was the determination the correlation between values of two chlorophyll meters: SPAD-502 and N-tester, indulging in comparison scientific results with these two different devices. To this purpose, the ... -
Zbiorowisko z Betula pendula i Populus tremula w zadrzewieniach śródpolnych zachodniej części Pojezierza Drawskiego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)In the midfield afforestations of western part of Drawskie Lakeland step out the birchpoplar coppices, and in within them phytocenosis with Betula pendula and Populus tremula (Agrostio-Populetum tremulae tipical form and ... -
Zbiorowiska seminaturalne klasy Molinio-Arrhenatheretea (z rzędów Plantaginetalia majoris i Trifolio fragiferae- -Agrostietalia stoloniferae) występujące na terenie byłej Akademii Rolniczej w Szczecinie przy ulicach J. Słowackiego i Papieża Pawła VI
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The order of Plantaginetalia majoris represents 13 patches of vegetation in the examined area. They were classified into the complex of Lolio-Polygonetum arenastri. These phytocentoses occur along roads, paths and pavements ... -
Zbiorowiska seminaturalne z rzędu Arrhenatheretalia klasy Molinio-Arrhenatheretea występujące na terenie byłej Akademii Rolniczej w Szczecinie przy ulicach J. Słowackiego i Papieża Pawła VI
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)Phytocenoses of Arrhenatheretalia order are representative in the investigated area for 46 vegetation patches classified into the complex of Arrhenatheretum elatioris and into the community of Poa pratensis-Festuca rubra. ... -
Zróżnicowanie zbiorowisk ląkowych w dolnej części doliny Iny na tle warunków siedliskowych
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)In the years 2000–2002 floristic and phytosociological investigations were carried out around of eleven permanent sites in the Ina River valley between villages Sowno and Przemocze. Nineteen phytocoenosis on the eleven ... -
Występowanie suszy atmosferycznej w okresach rozwojowych pszenżyta jarego w północno-zachodniej Polsce
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The aim of the study was to determine intensity and frequency of occurrence of atmospheric drought during the development periods of spring triticale in north western Poland. In order to realize the task, the results of ... -
Quality of bread made from rye grown wiyh conventional and ecological methods
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)There were checked the baking proprieties of six rye cultivars coming from conventional and ecological tillages. Bread made from rye grown with conventional method characterized with higher volume and imperceptibly lower ... -
Wpływ stężenia soli na proces marynowania świeżego śledzia bałtyckiego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)Influence of salt concentration on Baltic herring carcasses was studied. There was shown, that increase of salt concentration caused significantly lower value of pH, water holding capacity and consistence of non-peptide ... -
Wpływ powietrza i dodatku soli metali na zmiany barwy przecieru pomidorowego podczas sterylizacji
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)In this paper influence of concentration 100, 200, 300 μg · g-1 CuSO4 · 5H2O, FeSO4 · 7H2O and SnCl2 and aeration process on changes colour parameters (L*, a* and b*) in tomato pulps before and after 115 and 121ºC ... -
Wpływ dodatku cukru i soli kuchennej na barwę przecieru marchwiowego podczas sterylizacji
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The influence of table salt and sugar on colour changes of fresh and sterilized (115ºC and 121ºC by 15, 30, 45, 60, 75, 90 min heating time) carrot pulps was tested. Independently from used agent, the changes in parameters ... -
Wpływ regulatora wzrostu i rozwoju roślin trineksapak etylu oraz jego mieszaniny z chlorkiem chloromekwatu na cechy struktury plonu roślin pszenżyta ozimego w zależności od poziomu nawożenia azotowego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)Trials were conducted in the Institute of Plant Protection in Poznan. Aim of the experiments was evaluation of trinexapac-ethyl used on different nitrogen fertilisation level. The objectives of the experiment was winter ... -
Wpływ rodzaju opakowania na wybane zmiany fizyczne mielonek mięsnych w czasie zamrażalniczego przechowywania
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)In the article the authors tried to analyse physical and rheological changes that take place during three months of frozen storage in four selected luncheon meat (poultry, coming from four different producers). Samples ... -
Wpływ dodatku marchwi na barwę rozdrobnionego mięsa z płoci
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The influence of Vita Longa’ carrot addition on mechanically deboned roach (Rutilus rutilus) meat (MOM) on its colour changes was analyzed. The results (statistically p = 0.05 verified) showed significant influence of ...