Prace doktorskie / Habilitacyjne (WNoŻiR): Recent submissions
Now showing items 1-20 of 32
-
Białko i polisacharydy z makuchu lnianego jako substancje funkcjonalne w procesie tworzenia emulsji oraz proszków do zastosowań spożywczych
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2022) -
Zmienność jakościowa i ilościowa śledzi (Clupea harengus L.) stada tarła wiosennego z Morza Norweskiego (NVG) i stada tarła jesiennego z Morza Północnego (NSS) w cyklu rocznym i wieloletnim oraz jej wpływu ma ich wykorzystanie w przemyśle przetwórczym
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2021) -
Zmienność cech powierzchniowych listeria monocytogenes pod wpływem warunków środowiskowych
(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) -
Wybrane aspekty biologii oraz charakterystyka morfometryczna karasia srebrzystego (Carassius auratus gibelio, Bloch 1783) z Zalewu Szczecińskiego i Pojezierza Leszczyńskiego
(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2004)Informacje dotyczące charakterystyki morfometrycznej i biologicznej karasi srebrzystych na terenie Polski są niezbędne do podejmowania racjonalnych decyzji gospodarczych oraz do planowania jakiejkolwiek gospodarki rybackiej. ... -
Wpływ suplementacji przetworzonej diety witaminami na przemiany węglowodanowo-lipidowe u szczura
(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002)Celem pracy było określenie wpływu kontrolowanej i niekontrolowanej suplementacji witaminami diety, w której pełne ziarna pszenicy, kukurydzy i kasza jęczmienna (dieta standard) zostały zastąpione mąką i sacharozą (dieta ... -
Wpływ temperatury na tempo i przebieg embriogenezy u ryb
(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2001)Badania przebiegu embriogenezy w jajach ryb inkubowanych w różnych temperaturach wykazały że: 1) czas rozwoju zarodkowego mierzony w jednostkach termicznych trwa najdłużej w temperaturach najniższych, średnio w optymalnych ... -
Ocena wpływu zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na wybrane parametry metabolizmu wapnia : badania modelowe
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2012) -
Przebieg wczesnej ontogenezy wybranych gatunków ryb w wodach o zróżnicowanym zasoleniu
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2014) -
Wybrane czynniki technologiczne jako determinanty jakości sensorycznej i stabilności przechowalniczej serów twarogowych kwasowych
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012)Analizowano wpływ wybranych czynników technologicznych takich jak pora roku, kraj pochodzenia krów (Holandia i Szwecja), rodzaj kultur starterowych, zastosowanie szczepów probiotycznych (Lactobacillus acidophilus LA 5 i ... -
Wpływ mieszanek przyprawowych na przemiany związków azotowych w dojrzałych serach podpuszczkowych w czasie przechowywania
(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002)Analizowano wpływ mieszanek przyprawowych stosowanych w serowarstwie na przemiany związków azotowych dojrzałych serów podpuszczkowych w okresie przydatności do spożycia (określonym przez producenta) w czasie chłodniczego ... -
Różnorodność społeczności drożdży w estuarium Odry i ich wpływ na rozwój ichtiofauny
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010)Estuaria jako obszary graniczne są miejscem procesów w wyniku których na drodze ewolucji, adaptacji i selekcji następuje zmienność biologicznej różnorodności. Zapewnienie i podtrzymanie określonego zespołu organizmów i ich ... -
Analiza mikroflory wód i osadów dennych Zalewu Szczecińskiego w aspekcie wystepowania drożdży i grzybów drożdżopodobnych
(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 1998)Próby osadów i wody pobierano w odstępach miesięcznych (kwiecień-grudzień) w latach 1995-1997. Analiza mikologiczna osadów obejmowała warstwę powierzchniową (1 cm) i kolejnych 5-7 cm. Analiza wody obejmowała warstwę ... -
Zmienność genetyczna wybranych populacji Certy Vimba Vimba (L.) na podstawie analizy molekularnej genu cytochromu B w aspekcie ochrony gatunku
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010)Prowadzenie badań nad czystością gatunkową jest fundamentalnym elementem ochrony przyrody, o czym mówi Konwencja o różnorodności biologicznej. Wobec konieczności realizowania nałożonych na Polskę obowiązków, istnieje ... -
Badania modelowe nad oceną możliwości prozapalnego wpływu zmiany składu diety i różnych sposobów jej uzupełniania wybranymi witaminami z grupy B
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2015)Jednym z czynników wpływających na ryzyko rozwoju procesu zapalnego w ustroju jest stres oksydacyjny, generowany m.in. przez hiperglikemię spowodowaną nadmiernym spożyciem żywności przetworzonej i oczyszczonej zawierającej ... -
Długotrwałe efekty stosowania diety odchudzającej w autorskiej modyfikacji u pacjentów po zabiegu wprowadzenia balonu żołądkowego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2019) -
Proekologiczne materiały celulozowe z elastycznymi powłokami do zastosowania w opakowalnictwie żywności
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2010) -
Tradycyjne i probiotyczne napoje fermentowane na bazie serwatki kwasowej
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2016) -
Charakterystyka biologiczno-eksploatacyjna miętusa (Lota lota L.) z estuarium Odry
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2020)Miętus (Lota lota) jest jedynym gatunkiem słodkowodnym należącym do ryb dorszokształtnych. Pomimo że jest on szeroko rozpowszechniony okołobiegunowo, na północnej półkuli, to wielkość poszczególnych populacji na świecie ... -
Fauna pasożytnicza sielawy Coregonus albula (Linnaeus, 1758) z wybranych jezior województwa zachodniopomorskiego
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2018)