Browsing Prace doktorskie / Habilitacyjne (WNoŻiR) by Title
Now showing items 1-20 of 32
-
Analiza mikroflory wód i osadów dennych Zalewu Szczecińskiego w aspekcie wystepowania drożdży i grzybów drożdżopodobnych
(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 1998)Próby osadów i wody pobierano w odstępach miesięcznych (kwiecień-grudzień) w latach 1995-1997. Analiza mikologiczna osadów obejmowała warstwę powierzchniową (1 cm) i kolejnych 5-7 cm. Analiza wody obejmowała warstwę ... -
Badania modelowe nad oceną możliwości prozapalnego wpływu zmiany składu diety i różnych sposobów jej uzupełniania wybranymi witaminami z grupy B
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2015)Jednym z czynników wpływających na ryzyko rozwoju procesu zapalnego w ustroju jest stres oksydacyjny, generowany m.in. przez hiperglikemię spowodowaną nadmiernym spożyciem żywności przetworzonej i oczyszczonej zawierającej ... -
Białko i polisacharydy z makuchu lnianego jako substancje funkcjonalne w procesie tworzenia emulsji oraz proszków do zastosowań spożywczych
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2022) -
Biologiczna charakterystyka porównawcza gamet i wylęgu łososia (Salmo slar L.) reintrodukowanego do wód Polski Północnej
(Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2007) -
Bioróżnorodność i potencjał toksynotwórczy koagulazo-ujemnych gronkowców (CNS) wyizolowanych z mleka
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) -
Charakterystyka biologiczno-eksploatacyjna miętusa (Lota lota L.) z estuarium Odry
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2020)Miętus (Lota lota) jest jedynym gatunkiem słodkowodnym należącym do ryb dorszokształtnych. Pomimo że jest on szeroko rozpowszechniony okołobiegunowo, na północnej półkuli, to wielkość poszczególnych populacji na świecie ... -
Charakterystyka mięsa raka pręgowateg (Faxonius limosus, Rafinesque, 1817) jako potencjalnego źródła surowca dla przetwórstwa
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2021) -
Detection of Herpesvirus anguillae (AngHV-1) in north-western Poland - a new challenge for the existing stock management recommendations for the european eel (Anguilla anguilla)
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2017) -
Długotrwałe efekty stosowania diety odchudzającej w autorskiej modyfikacji u pacjentów po zabiegu wprowadzenia balonu żołądkowego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2019) -
Fauna pasożytnicza sielawy Coregonus albula (Linnaeus, 1758) z wybranych jezior województwa zachodniopomorskiego
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2018) -
Identyfikacja, serogrupy i geny wirulencji L. monocytogenes izolowanych z żywności i środowisk pokrewnych
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2018) -
Innowacyjne metody otrzymywania kompozytowej folii z poli(kwasu mlekowego) do pakowania żywności o polepszonych właściwościach barierowych
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2013) -
Mykobiota związane z nymfeidami wybranych stanowisk Pobrzeża Szczecińskiego
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) -
Ocena spożycia i stanu zaopatrzenia organizmu w witaminę D oraz potencjału antyoksydacyjnego u osób zdrowych i chorych na niektóre choroby cywilizacyjne z województwa zachodniopomorskiego
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) -
Ocena wpływu korekty diety i nadzoru żywieniowego na samopoczucie oraz parametry antropometryczne i wybrane wskaźniki przemiany węglowodanowo-lipidowych osób zaburzonych psychicznie - mieszkańców całodobowego domu pomocy społecznej
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2019) -
Ocena wpływu zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na wybrane parametry metabolizmu wapnia : badania modelowe
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2012) -
Proekologiczne materiały celulozowe z elastycznymi powłokami do zastosowania w opakowalnictwie żywności
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2010) -
Przebieg wczesnej ontogenezy wybranych gatunków ryb w wodach o zróżnicowanym zasoleniu
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2014) -
Przydatność wybranych naturalnych antyoksydantów do przedłużenia trwałości masła przechowywanego w warunkach chłodniczych
(Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2018) -
Różnorodność społeczności drożdży w estuarium Odry i ich wpływ na rozwój ichtiofauny
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010)Estuaria jako obszary graniczne są miejscem procesów w wyniku których na drodze ewolucji, adaptacji i selekcji następuje zmienność biologicznej różnorodności. Zapewnienie i podtrzymanie określonego zespołu organizmów i ich ...