Effect of the feed additive effective microorganisms™ (EMTM) on milk and reproductive performance of polish holstein-fresian black-and-white cows

Ładowanie...
Miniatura

Data

2016

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

The aim of study was to evaluate the influence of using EMTM probiotics in dairy cattle feeding on production and reproductive performance and birth weight of calves. The present investigation was undertaken at a large commercial farm in West Pomerania province in 2010. 211 cows were chosen to determine the effect of EMTM probiotics on studied parameters. These cows were divided into two groups: Control Group (A) and Treatment Group (B). Group B were fed during first month of the experiment 150 ml/day/animal probiotics and in next months 75 ml/day/animal. In current work we analyzed chosen reproductive parameters (age at first calving and intercalving period) and milk performance in standard lactation. It has been noticed that cows in Group B in 1st lactation characterized higher milk yield, FCM, fat and protein yield [kg] and fat content (P ≤ 0.01) compared to Group A. In addition, during comparing both groups it was found that cows in Group B in 3rd lactation received the highest milk yield, FCM, fat and protein yield [kg]. Considering protein yield the result was significant (P ≤ 0.05). On the other hand, no significant differences were found for using EMTM probiotics on reproductive parameters and calves’ birth weight [kg].
Oceniono wpływ stosowania preparatu EMTM w żywieniu krów mlecznych na produkcyjność i wybrane parametry rozrodcze. Eksperyment przeprowadzono w gospodarstwie wielkotowarowym w województwie zachodniopomorskim w 2010 roku. Materiał badawczy stanowiło 211 osobników podzielonych na dwie grupy – kontrolną (A) i badawczą (B). W grupie B wraz z paszą podawano dodatkowo probiotyk EMTM przez pierwszy miesiąc, w ilości 150 ml na dzień na krowę, a w kolejnych miesiącach – 75 ml na dzień na krowę. Przeanalizowano wybrane parametry rozrodcze (wiek pierwszego wycielenia i okres międzyciążowy) oraz użytkowość mleczną, biorąc pod uwagę 305-dniowe laktacje. Stwierdzono, że krowy w grupie B w laktacji I charakteryzowały się wyższą wydajnością mleka, FCM, tłuszczu i białka [kg] oraz większą zawartością tłuszczu (P ≤ 0,01) niż krowy w grupie A. Dodatkowo analizując obie grupy, stwierdzono że, w laktacji III krowy z grupy B uzyskały najwyższą wydajność mleka, FCM, tłuszczu i białka [kg]; w przypadku wydajności białka wynik był istotny (P ≤ 0,05). Nie stwierdzono natomiast istotnego wpływu podanego probiotyku na parametry rozrodcze i masę urodzeniową cieląt [kg].

Opis

Słowa kluczowe

dairy cows, probiotics, milk yield, reproductive parameters, bydło mleczne, probiotyki, produkcyjność, parametry rozrodcze

Cytowanie

Czerniawska-Piątkowska E., Majsakowski W., Cioch B. (2016). Effect of the feed additive effective microorganisms™ (EMTM) on milk and reproductive performance of polish holstein- -fresian black-and-white cows, Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 325(37)1, 13–18. doi 10.21005/AAPZ2016.37.1.02