Książki / Rozdziały (WBiHZ)

Przeglądaj

Ostatnie zgłoszenia

Teraz wyświetlane 1 - 6 z 6
  • PozycjaBrak dostępu
    Katedra Zoologii pół wieku działalności (1954-2004)
    (Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2004) Kalisińska, Elżbieta; Jackowski, Andrzej; Mazowiec, Zofia; Działa-Szczepańczyk, Ewa; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt
  • PozycjaBrak dostępu
    Biotechnologia- szanse czy zagrożenia ? 5 lat biotechnologii w Akademii Rolniczej w Szczecinie. Streszczenie referatów plenarnych i doniesień naukowych
    (Akademia Rolnicza w Szczecinie, 2002) Szatkowska, Iwona redaktor; Janiszewska, Jolanta redaktor; Błaszczyk, Barbara redaktor; Błaszczyk, Piotr redaktor; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt
  • PozycjaOpen Access
    60 lat Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie 1955-2015
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2015) Bąkowska, Małgorzata redaktor; Kołodziej-Skalska, Anita redaktor; Pilarczyk, Bogumiła Małgorzata redaktor; Seremak, Beata redaktor; Udała, Jan redaktor
  • PozycjaOpen Access
    Wpływ światła na użytkowanie szynszyli (Chinchilla Laniger M.)
    (Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2006) Felska-Błaszczyk, Lidia; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt
  • PozycjaBrak dostępu
    Żywienie a zdrowie psów i kotów : praca zbiorowa pod redakcją Bogumiły Pilarczyk i Adama Lepczyńskiego
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2023) Pilarczyk, Bogumiła (Red.); Lepczyński, Adam (Red.); Adaszek, Łukasz; Baranowski, Piotr; Bąkowska, Małgorzata; Bernaciak, Mateusz; Bucław, Mateusz; Cichy, Aleksandra; Dratwa-Chałupnik, Alicja; Felska-Błaszczyk, Lidia; Kmieć, Hubert; Havryliak, Wiktoria; Januś, Ewa; Kawczyńska, Karolina; Kołnierzak, Marta; Krawiec, Aneta; Lasocka, Iwona; Lepczyński, Adam; Małkowska, Paulina; Medeńska, Weronika; Michałek, Katarzyna; Oberska, Patrycja; Pęzińska-Kijak, Katarzyna; Pilarczyk, Renata; Seremak, Beata; Skibniewska, Ewa; Skibniewski, Michał ; Stanek, Piotr; Tomza-Marciniak, Agnieszka; Tylkowska, Agnieszka; Udała, Jan ; Winiarczyk, Stanisław; Wójcik, Alicja; Zdrzałek, Katarzyna; Żółkiewski, Paweł; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt
    Powszechnie wiadomo, że jakość i ilość spożywanego pokarmu są istotnymi czynnikami wpływającymi na funkcjonowanie organizmu człowieka oraz zwierząt. Kluczem do zdrowia i długiego życia jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta. Pogląd ten znany jest od czasów antycznych. Hipokrates około 400 p.n.e. ukuł sentencję „niech pożywienie będzie lekarstwem”, a powszechnie stosuje się maksymę „jesteś tym, co jesz”. Wskazuje to na konieczność pogłębiania wiedzy o działaniu i budowie układu pokarmowego, znaczeniu składników diety w utrzymaniu prawidłowej funkcji organizmu, a także możliwości modyfikowania czynności organizmu poprzez stosowanie funkcjonalnych dodatków do diety. Według danych statystycznych w Polsce żyje około 8 mln psów oraz ponad 6 mln kotów, a populacja tych zwierząt wciąż stabilnie wzrasta. Wraz ze zwiększającą się populacją naszych czworonożnych przyjaciół wzrastają roczne wydatki związane z ich utrzymaniem. Dotyczą one przede wszystkim karm oraz suplementów diety, akcesoriów pielęgnacyjnych oraz opieki weterynaryjnej. Wskazuje to również na rosnącą świadomość właścicieli w zakresie konieczności pogłębienia wiedzy na temat potrzeb bytowych zwierząt, w tym w zakresie doboru odpowiedniej dla nich diety, uwzględniającej potrzeby fizjologiczne gatunku, a także wiek, stan fizjologiczny, aktywność oraz ich typ użytkowy. W odpowiedzi na oczekiwania właścicieli zespół dlapsaikota.com zaprosił do współpracy ekspertów z całej Polski w celu przygotowania kompleksowego opracowania dotyczącego wyżej wymienionej tematyki, a także starając się przybliżyć zagadnienia związane z zaburzeniami łaknienia oraz wpływem odpowiedniego żywienia na dobrostan zwierząt. Z satysfakcją oddajemy w ręce czytelników pierwsze wydanie opracowania Żywienie a zdrowie psów i kotów z nadzieją, że jego lektura pozwoli na poszerzenie wiedzy oraz odpowie na pytania z zakresu prawidłowego żywienia psów i kotów.
  • PozycjaOpen Access
    Nanobioinżynieria w praktyce. Wybrane zagadnienia
    (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2021) Augustyniak, Adrian; Ciecholewska-Juśko, Daria; Dratwa-Chałupnik, Alicja; Drozd, Radosław; Fijałkowski, Karol; Grzesiak, Agata; Herosimczyk, Agnieszka; Ignaczak, Wojciech; Jędrzejczak-Silicka, Magdalena; Kołodziej-Skalska, Anita; Lepczyński, Adam; Michałek, Katarzyna; Mijowska, Ewa; Nawrotek, Paweł; Oberska, Patrycja; Ożgo, Małgorzata; Sobolewski, Piotr; Stachurska, Xymena; Szymańska, Magdalena; Wenelska, Karolina; Żywicka, Anna; Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    Nanobioinżynieria to obszar badawczy o charakterze interdyscyplinarnym, leżący na styku biotechnologii i nanotechnologii, wykorzystujący nowoczesne technologie, urządzenia i aparaturę badawczą oraz metody biologii i chemii doświadczalnej, a ponadto praktyczne zastosowanie wiedzy z zakresu fizyki, inżynierii chemicznej, inżynierii materiałowej, biochemii, fizjologii, mikrobiologii, wirusologii, biologii komórki, genetyki molekularnej, inżynierii genetycznej, proteomiki, kultur in vitro i informatyki, jak również pracę eksperymentalną z użyciem materiału biologicznego w ujęciu nanotechnologicznym, która umożliwia tworzenie nowych rozwiązań technologicznych i przemysłowych. Niniejsze opracowanie przeznaczone jest głównie dla studentów kierunków biotechnologia oraz inżynieria materiałów i nanomateriałów realizujących specjalistyczne zajęcia praktyczne z zakresu nanobioinżynierii.