Fodder Crops as Promising Sources of Biologically Active Compoundsi Industrial Livestock Breeding

Ładowanie...
Miniatura

Data

2018

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

The content of isoflavonoids in the green mass of the leading Ukrainian soybean varieties by the vegetation stages were determined, as well as the presence of a series of phenolic compounds in different vegetative organs of soybean of Podilska-1 variety, which is recommended for combined sowing for silage. The scientific evidence of the influence of these compounds on the butter-fat yielding capacity and reproductive properties of cows, which corresponds with the results of years-long usage of corn-soybean silage as a component of forage mixture for high-producing cows under single-type feeding throughout the year within conditions of a dairy unit with 1050 cows.
Oznaczono zawartość izoflawonoidów w zielonej masie wiodących ukraińskich odmian soi, w zależności od stadiów wegetacji, a także obecności wielu związków fenolowych w różnych organach wegetatywnych soi odmiany ‘Podilska-1’, która jest zalecana do siewu kombinowanego z kukurydzą na kiszonkę. Naukowo uzasadniono wpływ tych związków na zawartość tłuszczu w mleku i właściwości reprodukcyjne krów, co jest zgodne z wynikami wieloletniego stosowania kukurydziano-sojowej kiszonki jako składnika mieszanki paszowej dla wysokowydajnych krów w warunkach całorocznego jednorodnego żywienia w stadzie bydła mlecznego z 1050 krowami.

Opis

Słowa kluczowe

soybean, isoflavonoids, cows, butter-fat yielding capacity, productivity, soja, izoflawonoidy, krowy, zawartość tłuszczu w mleku, wydajność

Cytowanie

Hnoievyi V., Hnoievyi I., Danilova T., Prudnykov V., Vovk S.,Kyslychenko V., Gurieva I. (2018). Fodder Crops as Promising Sources of Biologically Active Compoundsi Industrial Livestock Breeding. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 341(46)2, 13–18. doi 10.21005/AAPZ2018.46.2.02