FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2012
Stały URI zbioru
Przeglądaj
Przeglądaj FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2012 wg Autor "Department of Plant Genetic, Breeding and Biotechnology, The West Pomeranian University of Technology, Szczecin"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Open Access Response of Lycopersicum Peruvianum L. Line to Salinity in Vitro Culture(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012) Szczepaniak, Małgorzata; Kulpa, Danuta; Department of Plant Genetic, Breeding and Biotechnology, The West Pomeranian University of Technology, Szczecin; Department of Plant Genetic, Breeding and Biotechnology, The West Pomeranian University of Technology, SzczecinTrzy linie Lycopersicum peruvianum L. (LA0462, LA1692, LA4316), rozmnożone z nasion zebranych w Peru i Chile, poddane były działaniu stresu solnego w kulturach merystemów i kalusa in vitro. W pierwszym etapie badań, na pożywkę MS z dodatkiem 25 do 150 mM NaCl wykładano fragmenty wierzchołkowe pędów. W drugim doświadczeniu na pożywkę z dodatkiem NaCl w stężeniu od 75 do 150 mm wykładano fragmenty tkanki kalusowej. Kontrolę stanowiły fragmenty roślin i tkanka kalusowa, wyłożona na pożywkę bez dodatku NaCl. Badane linie zareagowały w różny sposób na dodatek soli do pożywki. Dodatek NaCl do pożywki w stężeniu od 25 do 75 mM NaCl wpłynął korzystnie na wysokość roślin L. peruvianum, liczbę wykształconych liści, masę badanych roślin i kalusa linii LA0462. W przypadku linii LA1692 różnice we wzroście były mniejsze (nieistotne statystycznie), choć dodatek NaCl działał korzystnie na rozwój roślin i przyrost tkanki kalusowej. Wartości wszystkich cech morfologicznych roślin i kalusa trzeciej z badanych linii – LA 4316 – rosnących na pożywkach z dodatkiem NaCl, były niższe od kontroli.