Galbas, MariolaSelwet, MarekBorkowski, AndrzejCłapa, TomaszPorzucek, FilipSkrzypczak, Witold2022-03-032022-03-032015Galbas M., Selwet M., Borkowski A., Cłapa T., Porzucek F., (2015). Skrzypczak W. The Antibacterial Properties of Silage from Different Varieties of Sorghum. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 322(36)4, 43–50https://hdl.handle.net/20.500.12539/892Sorghum is a good silage material due to its good productivity, low buffer capacity and high content of soluble carbohydrates. The aim of the study was to examine the antagonistic properties of bacteria present in the silage prepared from different varieties of sorghum, against pathogenic enterobacteria. Potentially antibacterial microorganisms from the silages were investigated by means of the well method and by measuring the size of growth inhibition zones observed on bacterial lawns made from the Salmonella spp. and Shigella spp. genera and Escherichia coli species. The PCR method was used for qualitative detection of the DNA of antagonistic bacteria. Lactobacillus plantarum was the predominant species in the silage.Ze względu na zadowalającą produktywność, niską pojemność buforową i wysoką zawartość rozpuszczalnych węglowodanów, sorgo cukrowe wydaje się być obiecującym surowcem kiszonkarskim. Celem przeprowadzonego doświadczenia była analiza właściwości antagonistycznych bakterii obecnych w kiszonkach przygotowanych z różnych odmian sorgo, wobec patogennych pałeczek jelitowych. Potencjał antybakteryjny mikroorganizmów pochodzących z zakiszonej masy roślinnej badano za pomocą metody studzienkowej i pomiaru wielkości stref inhibicji wzrostu obserwowanych na murawkach wykonanych z bakterii należących do rodzaju Salmonella spp., Shigella spp. oraz gatunku Escherichia coli. Identyfikacji dokonano na podstawie analizy jakościowej DNA. Gatunkiem wyraźnie dominującym w kiszonkach był Lactobacillus plantarum.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 PolskaEnterobacteriaceaeLactobacillus spp.sorghumsorgoDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwoThe Antibacterial Properties of Silage from Different Varieties of SorghumWłaściwości antybakteryjne kiszonek z różnych odmian sorgoArticle