Telesiński, ArkadiuszMikiciuk, GrzegorzMikiciuk, MałgorzataStręk, MichałPłatkowski, MaciejStatkiewicz, Małgorzata2022-03-282022-03-282016Telesiński A., Mikiciuk G., Mikiciuk M., Stręk M., Płatkowski M., Statkiewicz M. (2016). Effect of preharvest use of anti-cracking preparations on changes in selected parameters of sweet cherry fruits during frozen storage. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 330(40)4, 179–186. doi 10.21005/AAPZ2016.40.4.19https://hdl.handle.net/20.500.12539/1234This paper presents the study on comparison of the changes of dry weight content, total polyphenols content, total flavonoids content, and antioxidant activity in sweet cherry fruit in frozen storage, depending on the used preharvest anti-cracking preparations. The study material was sweet cherry fruits of the ‘Burlat’ cultivar, that were treated with anti-cracking preparations. In fresh fruits and during their frozen storage at temperature –25°C (after 60, 120, and 180 days), the mentioned parameters were determined. The preharvest use of anti- -cracking preparations caused an increase in total flavonoids content, and antioxidant activity was observed. In plant untreated anti-cracking preparations, decrease in antioxidant parameters were observed. The preharvest use of during frozen storage deepened the decrease of total flavonoids content and antioxidant activity but limited the changes in the content of dry weight and total polyphenols. The analysis of the kinetic degradation demonstrated that total flavonoid content was characterized by higher stability in the fruits, which were not treated with anti- -cracking preparations. An opposite trend was determined for total polyphenols content.Celem pracy było porównanie podczas zamrażalniczego przechowywania zmian zawartości suchej masy, polifenoli ogółem, flawonoidów ogółem oraz aktywności antyoksydacyjnej w owocach czereśni, w zależności od zastosowanych przed zbiorem preparatów zapobiegających pękaniu. Materiał do badań stanowiły owoce czereśni odmiany ‘Burlat’, na których zastosowano preparaty zapobiegające pękaniu owoców. W świeżych owocach oraz w trakcie ich zamrażalniczego przechowywania w temperaturze –25°C (po 60, 120 i 180 dniach) oznaczono wymienione parametry. Po zastosowaniu wszystkich preparatów zapobiegających pękaniu w świeżych owocach czereśni wystąpiło zwiększenie zawartości flawonoidów ogółem oraz aktywności antyoksydacyjnej. W trakcie zamrażalniczego przechowywania owoców, na których nie zastosowano preparatów zapobiegających pękaniu, zaobserwowano systematyczny spadek oznaczanych parametrów antyoksydacyjnych. Zastosowanie przed zbiorem osmoregulatorów i antytranspirantów w czasie zamrażalniczego przechowywania zwiększyło spadek zawartości flawonoidów ogółem i aktywności antyoksydacyjnej, ograniczyło natomiast zmiany zawartości suchej masy oraz polifenoli ogółem. Analiza wartości parametrów kinetycznych degradacji podczas przechowywania mrożonych czereśni wykazała, że zawartość flawonoidów ogółem charakteryzowała się większą stabilnością w owocach, na których nie zastosowano preparatów zapobiegających pękaniu. Odwrotną tendencję stwierdzono w przypadku polifenoli ogółem.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskasweet cherriesfreezinganti-transpirantsglycine betaineantioxidantsczereśniemrożenieantytranspirantybetaina glicynowaantyoksydantyDyscyplina::Nauki rolnicze::Technologia żywności i żywieniaEffect of preharvest use of anti-cracking preparations on changes in selected parameters of sweet cherry fruits during frozen storageWpływ stosowania przed zbiorem preparatów zapobiegających pękaniu na zmiany wybranych parametrów owoców czereśni w trakcie zamrażalniczego przechowywaniaArticle10.21005/AAPZ2016.40.4.192300-5378