Biel, WiolettaSzołkowska, AleksandraBobko, KazimierzJaskowska, Izabela2022-03-142022-03-142010Biel W., Szołkowska A., Bobko K., Jaskowska I. (2010). Skład chemiczny i jakość białka ziarna owsa brązowo- i żółtoplewkowego. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. 2010, Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 278 (14), 39–48. https://hdl.handle.net/20.500.12539/10252081-1284https://hdl.handle.net/20.500.12539/1025The aim of this study was compare the content of chemical composition and nutritive value in the grains of four new brown hull oats strains (CHD 2875, CHD 3076, CHD 3047, CHD 2909) and in the grians of two cultivars (Bohun and Deresz) carried out in 2005–2006. The content of the following components were determined: basic chemical composition, β-glucans, NDF, ADF, ADL and amino acids. The brown oat strains studied contained significantly higher amounts of crude protein (p≤0.05), NFE (p≤0.05) and ADL (p≤0.01). The first amino acid limiting the nutritive value of protein was lysine in nearly all oat samples. It was found that the grain of CHD 2909 characterised by highest quality of protein (EAAI).plUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskaowies brązowoplewkowyowies żółtoplewkowyskład chemicznywartość odżywczaDyscyplina::Nauki rolniczeSkład chemiczny i jakość białka ziarna owsa brązowo- i żółtoplewkowegoChemical Composition and Protein Value of Brown and Yellow Hull OatsArticle2300-5378