Maliszewska, JustynaWyszkowska, JoannaTęgowska, Eugenia2022-03-312022-03-312017Maliszewska J., Wyszkowska J., Tęgowska E. (2017). Hemolymph pH as a marker of pesticide exposition. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 2017, 338(44)4, 101–108. doi 10.21005/AAPZ2017.44.4.11https://hdl.handle.net/20.500.12539/1313Changes in blood biochemical parameters reflects disorders in the whole body after exposition to contaminants. Insect hemolymph circulates in direct contact with the animals’s tissues, therefore every disruption that appears in the body is reflected in change of hemolymph parameters. The aim of this study was to assess the potential of hemolymph pH as the marker of insecticide intoxication. Experiments were performed on mealworms Tenebrio molitor L., intoxicated with insecticides’ characterized by different mechanisms of insecticidal action – pyrethroid, oxadiazine, neonicotinoid and organophospate in different ambient temperatures (15°C, 25°C and 35°C). Hemolymph pH and insects’ mortality after intoxication was assessed after three days from insecticides application. The results obtained showed a correlation between mortality and pH of the hemolymph. Intoxication with insecticides resulted in pH decrease: the greater decline was determined, the higher mortality was observed. The results indicate that hemolymph pH may be used as a marker of organism exposition to xenobiotics.Działanie toksyny wpływa na zachwianie równowagi procesow fizjologicznych przebiegających wewnątrz organizmu. Zmiany w parametrach biochemicznych krwi odzwierciedlają zaburzenia w procesach metabolicznych przebiegających w organizmie, wynikających z działania zanieczyszczeń. W przypadku owadów, u których hemolimfa wypełnia całą jamę ciała, zaburzenia pojawiające się w organizmie są odzwierciedlane w zmianie jej parametrów. Celem doświadczeń była ocena możliwości wykorzystania odczynu hemolimfy owada jako markera wskazującego na zatrucie insektycydami. Badania przeprowadzono na dorosłych osobnikach mącznika młynarka, poddanych działaniu insektycydow o rożnych mechanizmach działania owadobójczego, w rożnej temperaturze otoczenia (15°C, 25°C i 35°C). Oprócz badania odczynu hemolimfy określano śmiertelność intoksykowanych owadów po 3 dobach od aplikacji pestycydów. Wyniki wskazują na istnienie zależności pomiędzy odczynem hemolimfy a śmiertelnością badanych owadów. Aplikacja insektycydow skutkowała spadkiem odczynu hemolimfy – im spadek był większy, tym wyższą notowano śmiertelność. Uzyskane wyniki wskazują na możliwość wykorzystania odczynu hemolimfy jako wskaźnika narażenia organizmu na insektycydy.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 PolskahemolymphinsecticidesmortalitypHTenebrio molitorhemolimfainsektycydyśmiertelnośćpHTenebrio molitorDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwoHemolymph pH as a marker of pesticide expositionOdczyn hemolimfy jako wskaźnik ekspozycji na pestycydyArticle10.21005/AAPZ2017.44.4.112300-5378