Bobko, KazimierzBiel, WiolettaPetryshak, RomanJaskowska, Izabela2022-03-242022-03-242009Bobko K., Biel W., Petryshak R., Jaskowska I. (2009). Analiza składu chemicznego i wartości odżywczej białka zbóż pochodzących z gospodarstwa ekologicznego. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. 2009, Agric., Aliment., Pisc. Zootech. 272 (11), 5–12. https://hdl.handle.net/20.500.12539/11822081-1284https://hdl.handle.net/20.500.12539/1182Five species of cereals from 2008 harvest of the ecology farm were examined. All cereals were characterised by a low dry matter content. Barley was characterised by the highest protein content (129.54 g . kg-1 d.m.) and maize – lowest (93.57 g . kg-1 d.m.). The maximum value of AA was observed in the grain of the rye and the triticale. The first amino acid limiting the nutritive value of protein in all cereals was lysine. The EAAI (WE) values was characterised from 52.43 to 64.44, and a higher value of EAAI (MH) were observed in the grain of all cereals.plUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskaaminokwasyskład chemicznywartość odżywczazbożaamino acidcerealchemical compositionnutritive valueDyscyplina::Nauki rolniczeAnaliza składu chemicznego i wartości odżywczej białka zbóż pochodzących z gospodarstwa ekologicznegoAnalysis of the chemical composition and the nutritional value of cereal from the ecological farmArticle2300-5378