Krupa-Małkiewicz, MarcelinaKruczek, ArletaPelc, JustynaSmolik, BeataOchmian, Ireneusz2022-03-102022-03-102018Krupa-Małkiewicz M., Kruczek A., Pelc J., Smolik B., Ochmian I. (2018). Alleviating Effects of Ascorbic Acid on Lead Toxicity in Goji (Lycium barbarum L.) in Vitro. Folia Pomer. Univ. Technol. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 340(45)1, 47–54. doi 10.21005/AAPZ2018.45.1.06https://hdl.handle.net/20.500.12539/979Lead (Pb) is the most common heavy metal pollutant in the environment. The objective of the presented study was to investigate the ameliorative effect of exogenous 1 mM ASA on key growth and biochemical parameters in Lycium barbarum seedlings under heavy metal (Pb(NO3)2) stress in vitro. Nodal cutting with an axillaries bud were used as an explants. The results showed that lead accumulation in goji explants had negative influence on morphological parameters of plant growth, such as shoot and root length. Lead caused a significant reduction in chlorophylls and carotenoid content, increased lipid peroxidation and induced significant accumulation of proline in goji leaves. Addition to MS medium 1 mM ASA greatly alleviated Pb-induced growth inhibition and Pb-induced MDA and proline accumulation. Presence of ASA in the MS medium under heavy metal stress increased plant fresh and dry mass with no significant effect on plant water content.Ołów jest jednym z najczęściej występujących metali ciężkich w środowisku. Celem badań było określenie wpływu działania egzogennego 1 mM kwasu askorbinowego na wzrost i parametry biochemiczne Lycium barbarum w warunkach stresu wywołanego 1 mM Pb(NO3)2 w kulturach in vitro. Eksplantaty stanowiły fragmenty pędów z pakami kątowymi. Na podstawie otrzymanych wyników badań stwierdzono, że ołów miał negatywny wpływ na cechy morfologiczne, takie jak długość pędu i korzeni eksplantatów goji. Dodatek do pożywki soli Pb(NO3)2 spowodował spadek zawartości chlorofili i karotenoidu, peroksydację lipidów, a także znacznie wpłynął na akumulację proliny w liściach goji. Dodatek do pożywki MS 1 mM kwasu askorbinowego łagodził skutki działania soli ołowiu na wzrost i rozwój eksplantatów goji, zawartość MDA i proliny. Obecność kwasu askorbinowego w podłożu, w warunkach stresu wywołanego przez Pb(NO3)2, miała pozytywny wpływ na świeżą i suchą masę roślin, ale nie wpływała istotnie na zawartość wody w roślinie.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskaabiotic stressgojiheavy metal stressmicropropagationPb(NO3)2gojistres metali ciężkichmikrorozmnażaniePb(NO3)2stres abiotycznyDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwoAlleviating Effects of Ascorbic Acid on Lead Toxicity in Goji (Lycium barbarum L.) in VitroŁagodzenie skutków toksycznego działania ołowiu poprzez zastosowanie dodatku kwasu askorbinowego w kulturach in vitro goji (Lycium barbarum L.)Article10.21005/AAPZ2018.45.1.06