Selwet, MarekGalbas, MariolaBorkowski, AndrzejCłapa, TomaszPorzucek, Filip2022-03-032022-03-032015Selwet M., Galbas M., Borkowski A., Cłapa T., Porzucek F. (2015). The Effect of Chilling and Freezing of Poultry Meat in the Presence of Campylobacter Jejuni. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 322(36)4, 113–118https://hdl.handle.net/20.500.12539/904Improperly stored poultry meat may be contaminated with bacteria of the Campylobacter spp. genus. Chilling and freezing meat may be one of the factors inhibiting the growth of these bacteria on meat products. The aim of this study was to check the influence of low temperatures 4°C and –18°C on the frequency of occurrence of these bacteria in poultry meat. Samples of poultry meat (n = 450) were collected at random from selected slaughterhouses. C. jejuni were identified using an API test and PCR reaction. Chilling was found to reduce the occurrence of C.jejuni in raw poultry meat by 90.3%. Freezing meat completely eliminated contamination with C. jejuni bacteria. To sum up, chilling meat does not guarantee total elimination of Campylobacter spp.Niewłaściwie przechowywane mięso drobiowe w dużym stopniu może zostać skażone bakteriami z rodzaju Campylobacter spp. Schłodzenia i zamrażanie mięsa może być jedną z przyczyn zahamowania wzrostu tych bakterii na produktach mięsnych. Celem prowadzonych badań była kontrola wpływu niskich temperatur 4ºC i –18ºC na częstotliwość występowania tych bakterii w mięsie drobiowym. Próbki mięsa drobiowego (n = 450) były pobierane losowo z wybranych ubojni. Identyfikacji C. jejuni dokonano przy zastosowaniu testu Api Camy i reakcji PCR. Stwierdzono, że schładzanie spowodowało obniżenie występowania C. jejuni w surowym mięsie drobiowym o 90,3%. Mrożenie mięsa wyeliminowało w 100% skażenie bakteriami C. jejuni. Podsumowując można stwierdzić, że chłodzenie mięsa nie daje gwarancji całkowitej eliminacji bakterii Campylobacter spp.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 PolskaCampylobacter jejunifreezingpoultry meatCampylobacter jejunimięso drobiowezamrażanieDyscyplina::Nauki rolnicze::Technologia żywności i żywieniaThe Effect of Chilling and Freezing of Poultry Meat in the Presence of Campylobacter JejuniWpływ schładzania i zamrażania mięsa drobiowego na występowanie Campylobacter JejuniArticle