Pytlewski, JarosławAntkowiak, Ireneusz R.Stanisławski, DanielCzerniawska-Piątkowska, Ewa2022-03-312022-03-312017Pytlewski J., Antkowiak I.R., Stanisławski D., Czerniawska-Piątkowska E. (2017). The effect of selected factors on freshening milking efficiency in primiparous polish holstein-friesian black-and-white cows. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 334(42)2, 127–140. doi 10.21005/AAPZ2017.42.2.12https://hdl.handle.net/20.500.12539/1275Sire origin as well as age and body weight of heifers at fertilization were shown to have a statistically significant effect on freshening milking efficiency in Polish Holstein-Friesian Black- -and-White primiparous cows. The highest milk yields during the freshening stage were recorded for daughters of bulls from North America and primiparous cows, which were fertilized as heifers aged 16 months and at body weight 475 kg. Most probably the high genetic potential of HF cattle from North America, exceeding European cattle in terms of milk yield, was connected with the longer period of their upgrading and in combination with the improvement of local production conditions ensured the most advantageous results. It seems that milk yield in the freshening period is affected by body weight and development of heifers rather than their age at fertilization. In order to reduce the rearing stage in young females it is recommended in that period to apply more intensive nutrition.Wykazano istotny pod względem statystycznym wpływ pochodzenia ojca oraz wieku i masy ciała przy zacieleniu jałowic na efektywność rozdajania pierwiastek rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Największą mlecznością w okresie rozdajania charakteryzowały się córki buhajów pochodzących z Ameryki Północnej i pierwiastki, które zostały zapłodnione jako jałówki – w wieku powyżej 16 miesięcy życia oraz przy masie ciała powyżej 475 kg. Najprawdopodobniej wysoki potencjał genetyczny bydła hf pochodzącego z Ameryki Północnej, przewyższający pod względem wydajności mlecznej odmiany europejskie, był związany z dłuższym okresem jego doskonalenia, co w połączeniu z poprawą lokalnych warunków produkcyjnych zapewniło uzyskanie najkorzystniejszych rezultatów. Wydaje się, że na mleczność w okresie rozdajania większy wpływ mają masa ciała i rozwój jałowic niż ich wiek przy zapłodnieniu. Aby skrócić fazę odchowu u młodzieży żeńskiej, zaleca się stosowanie w tym okresie bardziej intensywnego żywienia.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 PolskaPolish Holstein-Friesian Black-and-White cattleprimiparousmilk yieldbydło rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białejpierwiastkawydajność mlecznaDyscyplina::Nauki rolnicze::Zootechnika i rybactwoDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwoThe effect of selected factors on freshening milking efficiency in primiparous polish holstein-friesian black-and-white cowsWpływ wybranych czynników na efektywność rozdajania pierwiastek rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białejArticle10.21005/AAPZ2017.42.2.122300-5378