Górski, RafałPłaza, Anna2024-03-022024-03-022023Górski R., Płaza A. (2023) The selected elements of the chemical composition of mixtures of narrowleaf lupin (Lupinus angustifolius L.) With spring triticale (x Triticosecale Wittmack) grown for green fodder, Folia Pomer.Univ.Technol.Stetin., Agric,. Aliment., Pisc., Zootech., 366(65)1,16-28. doi 10.21005/AAPZ2023.65.1.22081-1284http://hdl.handle.net/20.500.12539/1940Field studies were conducted in 2016–2018 at the Agricultural Experimental Station in Zawady, which belongs to the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, located near Siedlce in the Mazowieckie Voivodeship. The aim of the conducted research was to evaluate the content of selected nutrients in mixtures of narrowleaf lupin with spring triticale harvested at two developmental stages of narrowleaf lupin. The highest content of total carbohydrates, water-soluble carbohydrates and crude ash, among the mixtures, was revealed in a mixture with 75% narrowleaf lupin and 25% spring triticale. In contrast, the highest crude fat content was found in mixtures with component shares of narrowleaf lupin and spring triticale of 75% + 25% and 50% + 50%, respectively. A higher carbohydrate and crude ash content was determined in mixtures harvested at the flowering stage of narrowleaf lupin, while higher crude fat contents were determined in mixtures harvested at the flat green pod stage of narrowleaf lupin. Among the mixtures to be grown to achieve fodder with a high content of total carbohydrates, water-soluble carbohydrates, crude fat and crude ash a mixture with 75% + 25% components of narrowleaf lupin and spring triticale, respectively, should be recommended and harvested at the narrowleaf lupin flowering stage.Badania polowe przeprowadzono w latach 2016–2018 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Zawadach, należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach i zlokalizowanej w pobliżu Siedlec w województwie mazowieckim. Celem przeprowadzonych badań była ocena zawartości wybranych składników pokarmowych w mieszankach łubinu wąskolistnego z pszenżytem jarym zbieranych w dwóch fazach rozwojowych łubinu wąskolistnego. Najwyższą zawartość węglowodanów ogółem, węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie i popiołu surowego spośród mieszanek ujawniono w mieszance o 75-procentowym udziale łubinu wąskolistnego i 25-procentowym udziale pszenżyta jarego. Najwyższą zawartość tłuszczu surowego stwierdzono zaś w mieszankach o udziale komponentów odpowiednio łubinu wąskolistnego i pszenżyta jarego 75% + 25% i 50% + 50%. Wyższą zawartość węglowodanów i popiołu surowego oznaczono w mieszankach zebranych w fazie kwitnienia łubinu wąskolistnego, a wyższą zawartość tłuszczu surowego w mieszankach zebranych w fazie płaskiego zielonego strąka łubinu wąskolistnego. Spośród mieszanek do uprawy w celu osiągnięcia paszy objętościowej o wysokiej zawartości węglowodanów ogółem, węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie, tłuszczu surowego i popiołu surowego należy zalecać mieszankę o udziale komponentów 75% + 25% odpowiednio łubinu wąskolistnego i pszenżyta jarego i jej zbiór w fazie kwitnienia łubinu wąskolistnego.enAttribution-NonCommercial 3.0 Polandnarrowleaf lupinspring triticalemixturetotal carbohydrateswater-soluble carbohydratescrude fatcrude ashłubin wąskolistnypszenżyto jaremieszankawęglowodany ogółemwęglowodany rozpuszczalne w wodzietłuszcz surowypopiół surowyrolnictwo i ogrodnictwoThe selected elements of the chemical composition of mixtures of narrowleaf lupin (Lupinus angustifolius L.) With spring triticale (x Triticosecale Wittmack) grown for green fodderWybrane elementy składu chemicznego mieszanek łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) Z pszenżytem jarym (x Triticosecale Wittmack) uprawianych na zieloną masęArticle10.21005/AAPZ2023.65.1.22300-5378