Biernacka, PatrycjaTokarczyk, Grzegorz2021-06-222021-06-222021-03Przemysł Spożywczy, 75(3), 31-34https://hdl.handle.net/20.500.12539/419Owoce morza – frutti di mare – zyskują w Polsce coraz większą rzeszę zwolenników, chociaż nie są spożywane w takich ilościach jak ryby i przetwory z nich przygotowane. Konsumentom najczęściej kojarzą się z owocami morza skorupiaki takie, jak: krewetki, homary, kraby, oraz mięczaki np. małże, kalmary czy też ośmiornice, czyli najbardziej popularne nierybne surowce wodne. Są one cenione i poszukiwane przez konsumentów ze względu na specyficzne walory smakowe, jak i wartości odżywcze. Pomimo zalet są trudne w przygotowaniu, ze względu na możliwość szybkiego psucia się przy niewłaściwym przechowywaniu. Owoce morza dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym powinny często gościć w jadłospisach, muszą tym samym spełniać wymagania związane przede wszystkim z bezpieczeństwem oraz jakością. Do zwiększenia popularności owoców morza w Polsce, oprócz prowadzonych hodowli niektórych gatunków, przyczynia się również większa ich dostępność w sklepach przy zachowaniu wysokiej jakości.plowoce morzawartości odżywczemetylortęćbezpieczeństwo konsumentaseafoodmetylmercurynutritional valuesconsumer safetytechnologia żywności i żywienieOwoce morza – źródło substancji odżywczychSeafood – A Source of NutrientsArticle10.15199/65.2021.3.6