Pilarczyk, Bogumiła (Red.)Lepczyński, Adam (Red.)Adaszek, ŁukaszBaranowski, PiotrBąkowska, MałgorzataBernaciak, MateuszBucław, MateuszCichy, AleksandraDratwa-Chałupnik, AlicjaFelska-Błaszczyk, LidiaKmieć, HubertHavryliak, WiktoriaJanuś, EwaKawczyńska, KarolinaKołnierzak, MartaKrawiec, AnetaLasocka, IwonaLepczyński, AdamMałkowska, PaulinaMedeńska, WeronikaMichałek, KatarzynaOberska, PatrycjaPęzińska-Kijak, KatarzynaPilarczyk, RenataSeremak, BeataSkibniewska, EwaSkibniewski, Michał Stanek, PiotrTomza-Marciniak, AgnieszkaTylkowska, AgnieszkaUdała, Jan Winiarczyk, StanisławWójcik, AlicjaZdrzałek, KatarzynaŻółkiewski, Paweł2023-06-022023-06-022023Pilarczyk B., Lepczynski A. (Eds.). (2023). Żywienie a zdrowie psów i kotów : praca zbiorowa pod redakcją Bogumiły Pilarczyk i Adama Lepczyńskiego. Szczecin, Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 271 s. ISBN 978-83-7663-336-7. https://hdl.handle.net/20.500.12539/1779978-83-7663-336-7978-83-7663-700-6https://hdl.handle.net/20.500.12539/1779Powszechnie wiadomo, że jakość i ilość spożywanego pokarmu są istotnymi czynnikami wpływającymi na funkcjonowanie organizmu człowieka oraz zwierząt. Kluczem do zdrowia i długiego życia jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta. Pogląd ten znany jest od czasów antycznych. Hipokrates około 400 p.n.e. ukuł sentencję „niech pożywienie będzie lekarstwem”, a powszechnie stosuje się maksymę „jesteś tym, co jesz”. Wskazuje to na konieczność pogłębiania wiedzy o działaniu i budowie układu pokarmowego, znaczeniu składników diety w utrzymaniu prawidłowej funkcji organizmu, a także możliwości modyfikowania czynności organizmu poprzez stosowanie funkcjonalnych dodatków do diety. Według danych statystycznych w Polsce żyje około 8 mln psów oraz ponad 6 mln kotów, a populacja tych zwierząt wciąż stabilnie wzrasta. Wraz ze zwiększającą się populacją naszych czworonożnych przyjaciół wzrastają roczne wydatki związane z ich utrzymaniem. Dotyczą one przede wszystkim karm oraz suplementów diety, akcesoriów pielęgnacyjnych oraz opieki weterynaryjnej. Wskazuje to również na rosnącą świadomość właścicieli w zakresie konieczności pogłębienia wiedzy na temat potrzeb bytowych zwierząt, w tym w zakresie doboru odpowiedniej dla nich diety, uwzględniającej potrzeby fizjologiczne gatunku, a także wiek, stan fizjologiczny, aktywność oraz ich typ użytkowy. W odpowiedzi na oczekiwania właścicieli zespół dlapsaikota.com zaprosił do współpracy ekspertów z całej Polski w celu przygotowania kompleksowego opracowania dotyczącego wyżej wymienionej tematyki, a także starając się przybliżyć zagadnienia związane z zaburzeniami łaknienia oraz wpływem odpowiedniego żywienia na dobrostan zwierząt. Z satysfakcją oddajemy w ręce czytelników pierwsze wydanie opracowania Żywienie a zdrowie psów i kotów z nadzieją, że jego lektura pozwoli na poszerzenie wiedzy oraz odpowie na pytania z zakresu prawidłowego żywienia psów i kotów.planatomia aparatu trawiennego psaanatomia aparatu trawiennego kotahistologia aparatu trawiennego psahistologia aparatu trawiennego kotaskładniki pokarmowe w żywieniu psówskładniki pokarmowe w żywieniukotówprebiotyki w żywieniu psówprebiotyki w żywieniu kotówdieta BARF w żywieniu psówzaburzeń płodności u samców psówżywienie psów sportowychżywienie psów seniorówdobrostan psówdobrostan kotówłaknienie u kotówłaknienie u psówotyłość psówotyłość kotówstan skóry u psówstan skóry u kotówjakość okrywy włosowej psówjakość okrywy włosowej kotówDyscyplina::Nauki rolnicze::WeterynariaDyscyplina::Nauki rolnicze::Zootechnika i rybactwoŻywienie a zdrowie psów i kotów : praca zbiorowa pod redakcją Bogumiły Pilarczyk i Adama LepczyńskiegoBook