Jaroszewska, AnnaPodsiadło, CezaryStachurska, Dorota2022-02-282022-02-282019Jaroszewska A., Podsiadło C., Stachurska D. (2019). Water Use Efficiency and Spad Index of Fruit Trees Grown under Different Water Conditions. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 2019, 348(49)1, 95–102. doi: 10.21005/AAPZ2019.49.1.102081-1284https://hdl.handle.net/20.500.12539/796The experiment was conducted in 2015 and 2016 in the Agricultural Experimental Station in Lipnik (53°20′35″N 14°58′10″E), Poland. The main goal of the study was to assess the characteristic features associated with water use efficiency and index of leaf greening of fruit trees. The experiment was designed by the randomized block method in 7 replications (one tree – one replicate) for cherry cv. ’Łutówka’, 5 replications for sweet cherry cv. ‘Vanda’, 7 replications for apple cv. ‘Rubinola’ and 4 replication for plum cv. ‘Amers’. The experimental factor was under-crown watering: 0 – control objects with no irrigation, W – irrigated objects, at the level of moisture –0.01 MPa of the water potential. Irrigated cherry and sweet cherry trees were characterized by significantly lower assimilation and transpiration intensity as well as stomatal conductance. In apple and plum cultivation, irrigation remarkably enhanced the assimilation and transpiration intensity. All tested fruit tree species grown on irrigated objects were distinguished by higher value of water use efficiency (WUE) and momentary water use efficiency (WUEI). Index of leaf greening was significantly lower for irrigated trees.Doświadczenie prowadzono w latach 2015 i 2016 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku (53° 20'35 "N 14° 58'10" E) w Polsce. Głównym celem badań była ocena charakterystycznych cech związanych z efektywnością zużycia wody i indeksem zazielenienia liści drzew owocowych. Eksperyment został założony metodą losowanych bloków w 7 powtórzeniach (jedno drzewo – jedna replikacja, powtórzenie) dla wiśni odm. ‘Łutówka’, w 5 powtórzeniach dla czereśni odm. ‘Vanda’, w 7 powtórzeniach dla jabłoni odm. ‘Rubinola’ i w 4 powtórzeniach dla śliwy odm. ‘Amers’. Czynnikiem doświadczalnym było nawadnianie podkoronowe: 0 – obiekty kontrolne, bez nawadniania, W – obiekty nawadniane, przy poziomie uwilgotnienia –0,01 MPa potencjału wodnego. Nawadniane wiśnie i czereśnie charakteryzowały się znacznie niższą intensywnością asymilacji i transpiracji oraz przewodnictwem szparkowym. W uprawie jabłek i śliwek nawadnianie znacznie zwiększyło intensywność asymilacji i transpiracji. Wszystkie badane gatunki drzew owocowych uprawiane na obiektach nawadnianych, odznaczały się wyższą efektywności zużycia wody (WUE) i chwilową efektywnością zużycia wody (WUEI). Wskaźnik zazielenienia liści był znacznie niższy dla drzew nawadnianych.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskafruit treesindex of leaf greening (SPAD)momentary water use efficiencyphotosynthetic activitywater use efficiencydrzewa owocoweindeks zazielenienia liści (SPAD)chwilowy współczynnik wykorzystania wodyaktywność fotosyntetycznawspółczynnik wykorzystania wodyDyscyplina::Nauki rolniczeWater Use Efficiency and Spad Index of Fruit Trees Grown under Different Water ConditionsWspółczynnik wykorzystania wody i indeks zazielenienia drzew owocowych uprawianych w zróżnicowanych warunkach wodnychArticle10.21005/AAPZ2019.49.1.102300-5378