Guzek, DominikaGłąbska, DominikaWierzbicka, Agnieszka2022-03-142022-03-142012Guzek D., Głąbska D., Wierzbicka A., (2012). Analiza możliwości prognozowania barwy polędwicy wołowej poddanej obróbce cieplnej, prowadzonej w piecu konwekcyjno-parowym, na podstawie składowych barwy mięsa surowego. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 296 (23), 13–18. https://hdl.handle.net/20.500.12539/1009https://hdl.handle.net/20.500.12539/1009The aim of the research was to assess the possibilities of beef tenderloin colour prediction in RGB colour system, after thermal treatment conducted in steam-convection oven in constant conditions, on the basis of beef colour before thermal treatment, using the computer image analysis. It was observed, that G and B components of colour of beef tenderloin before thermal treatment were correlated with G and B components of browned surface of meat after treatment. In case of R component of colour of browned surface of meat and all components of colour of meat after thermal treatment, no correlation with colour of meat before treatment was observed. It may be concluded, that prediction of beef tenderloin colour after thermal treatment may be impossible, because it depends on degree of doneness (tenderloin rare, medium, well done), but prediction of colour of browned surface of meat seems to be a promising direction in researches.plUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskabarwakomputerowa analiza obrazumodel przestrzeni barw RGBobróbka cieplnapolędwica wołowapredykcja jakościbeef tenderloincolourcomputer image analysisquality predictionRGB colour modelthermal treatmentDyscyplina::Nauki rolnicze::Technologia żywności i żywieniaAnaliza możliwości prognozowania barwy polędwicy wołowej poddanej obróbce cieplnej, prowadzonej w piecu konwekcyjno-parowym, na podstawie składowych barwy mięsa surowegoAnalysis of Possibilities of Colour Prediction of Beef Tenderloin after Thermal Treatment, Conducted in the Steam-Convection oven, on the Basis of Beef Colour Before Thermal TreatmentArticle2300-5378