Górski, RafałPłaza, Anna2024-03-052024-03-052023Górski R., Płaza A. (2023) The effect of share of components in the mixture and harvest date on calcium and magnesium content of mixtures of field pea and spring triticale in sustainable agriculture, Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric,. Aliment., Pisc., Zootech., 367(66)2, 12-23. doi 10.21005/AAPZ2023.66.2.22081-1284https://hdl.handle.net/20.500.12539/1948The cultivation of mixtures of legumes and cereals contributes to biodiversity and can pro vide good-quality roughage for direct feeding of livestock. The purpose of the study was to evaluate the effect of the share of components in a mixture of pea and spring triticale and the timing of har vesting on the calcium and magnesium content of green mass. The field experiment was conducted in 2016–2018 and two factors were studied: I. The proportion of components in the mixture: field pea – 100%, spring triticale – 100%, field pea 75% + spring triticale 25%, field pea 50% + spring triticale 50%, field pea 25% + spring triticale 75%. II. Harvesting date: flowering stage of field pea, flat green pod stage of field pea. The highest content of calcium and magnesium was found in field pea, while among the mixtures, in the one with 75% of field pea and 25% of spring triticale. A higher content of the mineral elements in question was found in mixtures harvested at the field pea flowering stage compared with mixtures harvested at the stage of the flat green pod of field pea. Due to the mass relationship between macronutrients, the green mass of mixtures of pea and spring triticale should not be the only feed for livestockUprawa mieszanek roślin bobowatych i zbóż przyczynia się do zwiększenia bioróżnorodności i może być źródłem dobrej jakości pasz objętościowych do bezpośredniego żywienia zwierząt. Celem badań była ocena wpływu udziału komponentów w mieszance grochu siewnego i pszenżyta jarego oraz terminu zbioru na zawartość wapnia i magnezu w zielonej masie. Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2016–2018 i badano dwa czynniki: I. Udział komponentów w mieszance: groch siewny – 100%, pszenżyto jare – 100%, groch siewny 75% + pszenżyto jare 25%, groch siewny 50% + pszenżyto jare 50%, groch siewny 25% + pszenżyto jare 75%. II. Termin zbioru: faza kwitnienia grochu siewnego, faza płaskiego zielonego strąka grochu siewnego. Największą zawartość wapnia i magnezu stwierdzono w grochu siewnym, a spośród mieszanek w mieszance z udziałem 75% grochu siewnego i 25% pszenżyta jarego. Wyższą zawartość omawianych składników mineralnych stwierdzono w mieszankach zbieranych w fazie kwitnienia grochu siewnego w porównaniu z mieszankami zbieranymi w fazie płaskiego zielonego strąka grochu siewnego. Ze względu na stosunki masowe między makroelementami zielona masa mieszanek grochu siewnego i pszenżyta jarego nie powinna być podawana jako jedyna pasza dla zwierząt.enAttribution-NonCommercial 3.0 Polandcalciummagnesiumfield peaspring triticalemixturesharvest datewapńmagnezgroch siewnypszenżyto jaremieszankatermin zbiorurolnictwo i ogrodnictwoThe effect of share of components in the mixture and harvest date on calcium and magnesium content of mixtures of field pea and spring triticale in sustainable agricultureWpływ udziału komponentów w mieszance i terminu zbioru na zawartość wapnia i magnezu w mieszankach grochu siewnego z pszenżytem jarym w rolnictwie zrównoważonymArticle10.21005/AAPZ2023.66.2.22300-5378