Kazimierska, KatarzynaKępińska-Pacelik, JagodaBiel, Wioletta2024-03-042024-03-042023Kazimierska, K., Kępińska-Pacelik, J., Biel, W. (2023). Arthrospira - Nutritional Value, Health-promoting Properties and Possible Use as an Additive in Dog Nutrition. A Review. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 368(67)3, 9-23. doi 110.21005/AAPZ2023.67.3.2.2081-1284https://hdl.handle.net/20.500.12539/1945Arthrospira (Arthrospira platensis, trade name spirulina) is commonly called “green meat” due to its high protein content (up to about 80% of dry matter). It is used in many countries as an additive in human and animal nutrition because of its high nutritional value. Arthrospira protein is of high quality due to the optimal composition of exogenous amino acids. Additionally, Arthrospira is a good source of fatty acids (including GLA, EPA, and DHA). It is used in formulas for complete and complementary pet foods. It can be a valuable source of complete protein for dogs. Its addition can significantly delay the process of lipid oxidation and reduce the number of undesirable microorganisms in the product. The pro-health properties of Arthrospira have been demonstrated in numerous scientific studies, including its effects on hypercholesterolemia, hyperglycemia, cardiovascular diseases, anemia, inflammatory diseases, cancer, and viral infections. The aim of this study was to characterize the nutritional values, health-promoting properties and the possibility of using Arthrospira as an additive in dog nutrition, based on a review of scientific literature.Artrospira (Arthrospira platensis, nazwa handlowa: spirulina) ze względu na wysoką zawartość białka (do ok. 80% suchej masy) nazywana jest powszechnie „zielonym mięsem”. Wykorzystywana jest w wielu krajach jako dodatek w żywieniu ludzi i zwierząt ze względu na dużą wartość odżywczą. Wysoka jakość białka artrospiry wynika z optymalnego składu aminokwasów egzogennych. Oprócz tego artrospira jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych (w tym GLA, EPA i DHA). Stosowana jest w recepturach karm pełnoporcjowych i uzupełniających. Może być cennym źródłem pełnowartościowego białka dla psów. Jej dodatek może znacznie opóźnić proces utleniania lipidów i zmniejszyć liczbę niepożądanych drobnoustrojów w produkcie. Wykazano w licznych badaniach naukowych jej prozdrowotne właściwości m.in. w hipercholesterolemii, hiperglikemii, chorobach układu krążenia, anemii, chorobach zapalnych, nowotworowych i infekcjach wirusowych. Celem niniejszej pracy była charakterystyka wartości odżywczych, właściwości prozdrowotnych i możliwości wykorzystania artrospiry jako dodatku w żywieniu psów na podstawie przeglądu literatury naukowej.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskaspirulinablue-green algafeed additivesprotein valuefatty acidsdog foodactive substancespro-health effectspirulinaniebiesko-zielone algidodatki paszowewartość białkakwasy tłuszczowekarma dla psówsubstancje aktywnedziałanie prozdrowotnezootechnika i rybactwotechnologia żywności i żywieniaArthrospira - Nutritional Value, Health-promoting Properties and Possible Use as an Additive in Dog Nutrition. A ReviewArthrospira - wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i możliwości wykorzystania jako dodatek w żywieniu psówArticle110.21005/AAPZ2023.67.3.2.2300-5378