Biel, Wioletta2022-03-082022-03-082011Biel W.,(2011). Skład chemiczny i jakość białka konwencjonalnej i genetycznie zmodyfikowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej., Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 290 (20), 17–24. https://hdl.handle.net/20.500.12539/957https://hdl.handle.net/20.500.12539/957The aim of this study was estimation of composition and quality of protein of genetically-modified (GM) soybean meal studied in experiment on laboratory rats. No statistical differences were found in the results of chemical composition and nutritive value. A high content of exogenous amino acids was found. This was reflected in high nutritive value on the basic on CS, EAAI and predicted PER and BV. The final indicators of biological value (PER, BV and TD) were hight and did not differ statistically across GM soybean meal and non-modified and were similary with caseine. It was concluded that soybean meal produced from glyphosate-tolerant GM soybean (Roundup Ready) are nutritionally equivalent to conventional feed.plUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 PolskaaminokwasyGM śruta sojowajakość białkaskład chemicznyamino acidschemical componentsGM soybean mealquality of proteinDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwoDyscyplina::Nauki rolnicze::Technologia żywności i żywieniaSkład chemiczny i jakość białka konwencjonalnej i genetycznie zmodyfikowanej poekstrakcyjnej śruty sojowejComposition and Quality of Protein of Conventional and Genetically-Modified Soybean MealArticle2300-5378