Bogucka, JoannaBogucki, MariuszFrymarski, Michał2022-03-032022-03-032015Bogucka J., Bogucki M., Frymarski M. (2015). Microstructure of the Masseter Muscle (Musculus Masseter) in Cattle. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 322(36)4, 29–36https://hdl.handle.net/20.500.12539/890The aim of the study was to examine the microstructure of the masseter muscle (musculus masseter) in slaughter cattle depending on sex and age. The experiment used 40 cattle (7 cows more than 5 years old, 12 heifers and 21 bulls less than 24 months old). Following slaughter, muscle samples were collected and frozen in liquid nitrogen. Frozen samples were to cut into 10 μm sections on a cryostat. Next, the sections were placed on a glass slide and stained for NADH-TR activity to identify oxidative (βR) and glycolytic (αW) muscle fibres. Age and sex of cattle had a significant effect on the diameter of muscle fibres. Older animals had a greater diameter of both fibre types. In females βR and αW fibres had a greater diameter than in males. The masseter muscle contained a greater percentage of oxidative compared to glycolytic fibres. The age of the studied animals had no effect on the content of different muscle fibre types and the fibre proportions in young and adult slaughter cattle were at a similar level. Sex of animals was found to have an effect on the percentage of βR and αW fibres. A significantly greater proportion of oxidative fibres in the masseter muscle was found in males. An inverse relation occurred for glycolytic fibres, which were more abundant in the muscles of females.Celem pracy jest ocena mikrostruktury mięśnia żwacza (musculus masseter) bydła rzeźnego w zależności od płci i wieku. Materiał doświadczalny stanowiło 40 sztuk bydła (7 krów powyżej 5. roku życia, 12 jałówek i 21 buhajów w wieku do 24 miesięcy). Po uboju pobierano próbki mięśnia i zamrażano w ciekłym azocie. Zamrożone próbki ścinano w kriostacie na 10 μm skrawki. Następnie skrawki umieszczano na szkiełku podstawowym i poddawano barwieniu na aktywność NADH-TR w celu wyróżnienia włókien mięśniowych o metabolizmie oksydatywnym (βR) i glikolitycznym (αW). Stwierdzono istotny wpływ zarówno wieku, jak i płci bydła na średnicę włókien mięśniowych. Większe średnice obu typów włókien stwierdzono u zwierząt starszych. U samic, zarówno włókna βR, jak i αW charakteryzowały się większą średnicą niż u samców. W badanym mięśniu stwierdzono większy procentowy udział włókien oksydatywnych w stosunku do glikolitycznych. Nie obserwowano wpływu wieku badanych zwierząt na zawartość poszczególnych typów włókien mięśniowych, proporcje włókien u młodego i dorosłego bydła rzeźnego kształtowały się na podobnym poziomie. Wykazano natomiast wpływ płci zwierząt na udziały procentowe włókien βR i αW. Istotnie większy udział włókien oksydatywnych w mięśniu żwaczu stwierdzono u samców. Odwrotną relację stwierdzono w przypadku włókien glikolitycznych, których więcej obserwowano w mięśniu samic.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskamasseter musclemuscle fibresslaughter cattlebydło rzeźnemięsień żwaczwłókna mięśnioweDyscyplina::Nauki rolnicze::Zootechnika i rybactwoMicrostructure of the Masseter Muscle (Musculus Masseter) in CattleMikrostruktura mięśnia żwacza (Musculus Masseter) u bydłaArticle