Salamończyk, Ewa2024-03-182024-03-182023Salamończyk E. (2023) Effect of lactation number and average daily milk yield in complete lactation on the dry period length of Polish Holstein -Friesian cows, Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric,. Aliment., Pisc., Zootech., 367(66)2, 73–80. doi 10.21005/AAPZ2023.66.2.72081-1284https://hdl.handle.net/20.500.12539/1966The aim of the study was to determine the effect of average daily milk yield in complete lactation and lactation number in cows producing at least 8,500 kg of milk in 305-day lactation on the length of the dry period before the next lactation. A total of 1,965 complete, extended lactations in Polish Holstein-Friesian cows subject to use value assessment were analysed. The average complete-lactation daily milk yield was shown to influence the length of the dry period. The average dry period length was 44 days. Dry period length decreased in successive milk-yield groups, from 50 days (average daily yield up to 25 kg of milk) to 28 days (average daily yield over 35 kg in complete lactation). Thus it was confirmed that as milk yield increased, it was more difficult to end lactation. The shortest dry period (only 25 days) was recorded in the youngest cows (second and third lactation) with the highest average daily milk yield in complete lactation (>35 kg). In the oldest cows, i.e. those in their sixth lactation and higher, no statistically significant differences were shown in the length of the dry period depending on daily yieldCelem pracy była ocena wpływu średniej dobowej wydajności mleka uzyskanej w laktacji pełnej oraz kolejnej laktacji krów produkujących co najmniej 8500 kg mleka w laktacji 305-dniowej na długość okresu zasuszenia przed następną laktacją. Przebadano 1965 laktacji pełnych przedłużonych krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej, będących pod oceną wartości użytkowej. Wykazano istotny wpływ poziomu średniej dobowej wydajności mleka w laktacji pełnej na długość okresu zasuszenia. Średnia długość okresu zasuszenia ocenianych zwierząt wynosiła 44 dni. Okres zasuszenia w kolejnych grupach uwzględniających poziom dobowej wydajności mleka ulegał skróceniu z 50 dni (średnia wydajność dobowa do 25 kg mleka) do 28 dni (średnia wydajność dobowa mleka powyżej 35 kg w laktacji pełnej). Potwierdzono zatem, że wraz ze wzrostem wydajności mleka trudniej zakończyć laktację. Najkrótszy okres zasuszenia występował u krów najmłodszych (w laktacjach 2. i 3.) z najwyższą średnią dobową wydajnością mleka w laktacji pełnej (>35 kg) i wynosił zaledwie 25 dni. Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w długości okresu zasuszenia w zależności od wydajności dobowej u krów najstarszej grupy, tj. w 6. i następnych laktacjachenAttribution-NonCommercial 3.0 Polandcowmilk yieldlactationdry period lengthkrowywydajność mlekalaktacjadługość okresu zasuszeniazootechnika i rybactwoEffect of lactation number and average daily milk yield in complete lactation on the dry period length of Polish Holstein -Friesian cowsWpływ kolejnej laktacji oraz średniej dobowej wydajności mleka w laktacji pełnej krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej na długość okresu zasuszeniaArticle10.21005/AAPZ2023.66.2.72300-5378