Szczepaniak, MałgorzataKulpa, Danuta2022-03-112022-03-112012Szczepaniak M., Kulpa D., (2012). Response of Lycopersicum peruvianum L. line to salinity in vitro culture. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 295 (22), 53–58. https://hdl.handle.net/20.500.12539/1006https://hdl.handle.net/20.500.12539/1006Trzy linie Lycopersicum peruvianum L. (LA0462, LA1692, LA4316), rozmnożone z nasion zebranych w Peru i Chile, poddane były działaniu stresu solnego w kulturach merystemów i kalusa in vitro. W pierwszym etapie badań, na pożywkę MS z dodatkiem 25 do 150 mM NaCl wykładano fragmenty wierzchołkowe pędów. W drugim doświadczeniu na pożywkę z dodatkiem NaCl w stężeniu od 75 do 150 mm wykładano fragmenty tkanki kalusowej. Kontrolę stanowiły fragmenty roślin i tkanka kalusowa, wyłożona na pożywkę bez dodatku NaCl. Badane linie zareagowały w różny sposób na dodatek soli do pożywki. Dodatek NaCl do pożywki w stężeniu od 25 do 75 mM NaCl wpłynął korzystnie na wysokość roślin L. peruvianum, liczbę wykształconych liści, masę badanych roślin i kalusa linii LA0462. W przypadku linii LA1692 różnice we wzroście były mniejsze (nieistotne statystycznie), choć dodatek NaCl działał korzystnie na rozwój roślin i przyrost tkanki kalusowej. Wartości wszystkich cech morfologicznych roślin i kalusa trzeciej z badanych linii – LA 4316 – rosnących na pożywkach z dodatkiem NaCl, były niższe od kontroli.enUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polskakalusselekcjatolerancja na zasoleniecallussalt tolerantselectionDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwoResponse of Lycopersicum Peruvianum L. Line to Salinity in Vitro CultureReakcja linii Lycopersicum peruvianum L. na zasolenie w kulturach in vitroArticle2300-5378