Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis)

Ładowanie...
Miniatura

Data

2013

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

W ostatnich latach wraz ze wzrostem zainteresowania rolnictwem proekologicznym wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem zwierząt. Światowa produkcja mięsa bawolego wynosi 4,9 mln t rocznie. Przyrosty dzienne bawołów wodnych, użytkowanych w kierunku mięsnym, wynoszą średnio 0,772 kg. Zwierzęta ubijane są w wieku 16–18 miesięcy. Bawola wołowina jest porównywalna, pod względem cech fizykochemicznych, sensorycznych oraz wartości odżywczej, z mięsem bydła domowego. U bawołów nie stwierdzono do tej pory BSE (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy) – gąbczastego zwyrodnienia mózgu.
In recent years a rediscovery of the merits of water buffalo can be observed in Poland along with development of pro-ecological trends in agriculture. The world-wide production of buffalo meat is 4.9 million tons. Daily increase of water buffalo used in the meat performance averages 0.772 kg. Animals are slaughtered at the age of 16–18 months. Buffalo meat is comparable to beef in many of its physicochemical, nutritional and sensory attributes. Furthermore, until now Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) has never been observed in water buffalo.

Opis

Słowa kluczowe

Bubalus bubalis, carcass, meat production, water buffalo, bawół wodny, tusza, użytkowanie mięsne

Cytowanie

Chociłowicz E. (2013). Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis). Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 307 (28), 5–10.