Show simple item record

dc.contributor.authorChociłowicz, Ewa
dc.date.accessioned2022-03-07T10:25:50Z
dc.date.available2022-03-07T10:25:50Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationChociłowicz E. (2013). Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis). Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 307 (28), 5–10.pl_PL
dc.identifier.issn2081-1284
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12539/940
dc.description.abstractW ostatnich latach wraz ze wzrostem zainteresowania rolnictwem proekologicznym wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem zwierząt. Światowa produkcja mięsa bawolego wynosi 4,9 mln t rocznie. Przyrosty dzienne bawołów wodnych, użytkowanych w kierunku mięsnym, wynoszą średnio 0,772 kg. Zwierzęta ubijane są w wieku 16–18 miesięcy. Bawola wołowina jest porównywalna, pod względem cech fizykochemicznych, sensorycznych oraz wartości odżywczej, z mięsem bydła domowego. U bawołów nie stwierdzono do tej pory BSE (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy) – gąbczastego zwyrodnienia mózgu.pl_PL
dc.description.abstractIn recent years a rediscovery of the merits of water buffalo can be observed in Poland along with development of pro-ecological trends in agriculture. The world-wide production of buffalo meat is 4.9 million tons. Daily increase of water buffalo used in the meat performance averages 0.772 kg. Animals are slaughtered at the age of 16–18 months. Buffalo meat is comparable to beef in many of its physicochemical, nutritional and sensory attributes. Furthermore, until now Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) has never been observed in water buffalo.en
dc.language.isoenen
dc.publisherWydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczeciniepl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/*
dc.subjectBubalus bubalisen
dc.subjectcarcassen
dc.subjectmeat productionen
dc.subjectwater buffaloen
dc.subjectbawół wodnypl_PL
dc.subjecttuszapl_PL
dc.subjectużytkowanie mięsnepl_PL
dc.subject.otherDyscyplina::Nauki rolniczepl_PL
dc.titleMeat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis)en
dc.title.alternativeUżytkowanie mięsne bawołów wodnych (Bubalus bubalis)pl_PL
dc.typeArticleen
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Polanden
dc.identifier.eissn2300-5378
dc.page.number5-10


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska