Show simple item record

dc.contributor.authorCioch, Barbara
dc.contributor.authorCzerniawska-Piątkowska, Ewa
dc.contributor.authorChociłowicz, Ewa
dc.date.accessioned2022-03-02T13:10:08Z
dc.date.available2022-03-02T13:10:08Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationCioch B., Czerniawska-Piątkowska E., Chociłowicz E. (2013). Comparison of Milk Composition Depending on System of Milking. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 305 (27), 7–12.pl_PL
dc.identifier.issn2081-1284
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12539/883
dc.description.abstractCelem pracy była ocena jakości mleka krów rasy phf cb, pozyskiwanego w dwóch systemach doju mechanicznego: bańkowego i przewodowego w gospodarstwie rolnym na terenie województwa zachodniopomorskiego. W pracy wykorzystano wyniki z próbnych udojów, przeprowadzonych metodą AT4, zebranych z dokumentacji hodowlanej i dokumentacji wynikowej systemu Symlek. Uwzględniono dane z poszczególnych miesięcy od września 2007 do października 2009 roku, dotyczące zawartości tłuszczu (%) i białka (%) oraz liczby komórek somatycznych (tys. · ml–1). Nie stwierdzono różnic istotnych w zawartości tłuszczu i białka (%) oraz w zawartości komórek somatycznych w mleku pomiędzy dwoma analizowanymi systemami udoju. Mleko pozyskiwane systemem bańkowym charakteryzowało się mniejszą liczbą komórek somatycznych (154,46 tys. · ml–1) w porównaniu z dojem przewodowym (173,19 tys. · ml–1).pl_PL
dc.description.abstractThe aim of this work was to evaluate the quality of milk obtained diverse systems of milking: a bucket and a pipeline on a farm in the province of West Pomerania. In the analysis were used information from the milking tests made by AT4 method of breeding documentation. The data from each month from September 2007 to October 2009 concerning fat (%) and protein (%) content and somatic cell count (thousand · ml–1) were considered. There were no significant differences in the content of fat and protein and the somatic cell count (SCC) in milk between these two systems of milking. The milk obtained from the bucket milking contained 154.46 thousand · ml–1 somatic cell count and the milk obtained from pipeline milking contained 173.19 thousand · ml–1 somatic cell counten
dc.language.isoenen
dc.publisherWydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczeciniepl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/*
dc.subjectcontents of fat and proteinen
dc.subjectsystems of milkingen
dc.subjectsystemy dojupl_PL
dc.subjectzawartość tłuszczu i białkapl_PL
dc.subject.otherDyscyplina::Nauki rolnicze::Technologia żywności i żywieniapl_PL
dc.titleComparison of Milk Composition Depending on System of Milkingen
dc.title.alternativePorównanie składu mleka krów w zależności od systemu dojupl_PL
dc.typeArticleen
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecinen
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecinen
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecinen
dc.identifier.eissn2300-5378
dc.page.number7-12


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska