Analysis and Comparision of the Frequency of Pathological Conditions and Lesions in Slaughtered Animals in Poland in 2009 and 2017

Ładowanie...
Miniatura

Data

2019

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

The aim of the study was to analyze and compare the frequency of symptoms and pathological conditions in slaughtered animals in 2009 and 2017, and to determine the reasons behind their presence. The results of official post-mortem assessment of cattle, pigs and sheep carried out by the Veterinary Inspection were analyzed. When analyzing the causes of lesions or pathological symptoms and unfitness for consumption, the following conditions have been included: tuberculosis, actinomycosis, as well as quality deviations: emaciation and watery muscles, icterus, organoleptic changes, incomplete loss of blood, natural death, slaughter in agony, foci of pus, contamination and congestions, as well as other changes and parasitic invasions: cysticercosis, echinococcosis, fasciolosis and trichinellosis. It was found that the number of slaughtered animals exhibiting health condition deviations or symptoms and pathological changes remains at a high level in Poland, and it even demonstrates a slight increase in case of cattle. A large number of contamination and congestions indicates low attention to the conditions of ante-mortem trading in terms of slaughtered animals, as well as to hygiene and conditions for slaughtering, cutting and carcass processing. Quality deviations in the form of emaciation and watery muscles or incomplete loss of blood in slaughtered animals indicate mistakes made during breeding or when transporting the slaughtered animals. Having considered the foregoing, there may be justified concerns about the appropriate level of animal welfare. Parasitic diseases, especially fasciolosis in cattle and sheep, and echinococcosis in pigs in some areas require more effective actions to reduce them. On the other hand, a very small number of cases of trichinellosis in pig meat can be considered satisfactory.
Celem badań była analiza i porównanie frekwencji objawów i zmian chorobowych u zwierząt rzeźnych w Polsce w latach 2009 i 2017 oraz określenie przyczyn ich występowania. Analizie poddano wyniki urzędowego badania poubojowego bydła, świń i owiec, przeprowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną. W ocenie przyczyn zmian chorobowych i niezdatności do spożycia uwzględniono takie jednostki chorobowe, jak: gruźlica, promienica i posocznica, a także odchylenia jakościowe: wychudzenie i wodnicę, żółtaczkę, zmiany organoleptyczne, niedostateczne wykrwawienie, śmierć naturalną, ubój w agonii, ogniska ropne, zanieczyszczenia, przekrwienia i inne zmiany oraz inwazje pasożytnicze: wągry, bąblowce, motylicę wątrobową i włośnicę. Stwierdzono, że liczba zwierząt rzeźnych, wykazujących zaburzenia stanu zdrowia bądź objawy i zmiany chorobowe, utrzymuje się w Polsce na wysokim poziomie, a w przypadku bydła nawet nieznacznie wzrasta. Duża liczba zanieczyszczeń i przekrwień świadczy o małej dbałości o warunki obrotu przedubojowego zwierząt rzeźnych, a także o higienę i warunki uboju oraz rozbioru i obróbki tusz. Odchylenia jakościowe w postaci wychudzenia, wodnicy lub niedostatecznego wykrwawienia ubijanych zwierząt wskazują na błędy popełniane w czasie chowu bądź podczas transportu zwierząt rzeźnych. W związku z tym można mieć uzasadnione obawy dotyczące dobrostanu zwierząt. Choroby pasożytnicze, szczególnie motylica wątrobowa u bydła i owiec oraz bąblowica u świń, w niektórych rejonach wymagają bardziej skutecznych działań w celu ich ograniczenia. Za zadowalającą natomiast można uznać bardzo małą liczbę przypadków włośnicy w mięsie świń.

Opis

Słowa kluczowe

slaughtered animals, post-mortem inspection, lesions, zwierzęta rzeźne, badanie poubojowe, zmiany chorobowe

Cytowanie

Górski K., Kondracki S. (2019). Analysis and Comparision of the Frequency of Pathological Conditions and Lesions in Slaughtered Animals in Poland in 2009 and 2017. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 2019, 350(51)3, 15–24. doi: 10.21005/AAPZ2019.51.3.02