Influence of the Season of the Year on the Quality of Milk Purchased by Dairies

Ładowanie...
Miniatura

Data

2019

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

The aim of the study was to assess the effect of the calendar month on the quantity of milk purchased by dairies and to assess the chemical quality of milk based on analysis of its content of protein, fat, casein, and urea, as well as its SCC. Analysis of milk purchased in individual months showed that the most milk was purchased in June and the least in December. Assessment of the chemical composition of raw milk revealed that it contained on average 4.18% fat, 3.23% protein, 2.61% casein, and 222.92 mg/l urea, with a SCC of 246.67 1000/ml. The differences between means for individual months were statistically significant.
Celem podjętej pracy była ocena wpływu niektórych czynników na skład chemiczny surowego mleka: tłuszczu, białka, kazeiny, mocznika i liczby komórek somatycznych. W pracy analizowano wpływ wielkości dostawy na jakość skupowanego mleka. Analiza skupu mleka w poszczególnych miesiącach wykazała, że najwięcej mleka dostarczono do skupu w czerwcu, zaś najmniej – w grudniu. Ze składu chemicznego mleka surowego wynika, że zawierało ono średnio 4,18% tłuszczu, 3,23% białka, 2,61% kazeiny, 222,92 mg/l mocznika i 246,67 tys./ml LKS. Zaobserwowane różnice w średnich wartościach w poszczególnych miesiącach były statystycznie istotne.

Opis

Słowa kluczowe

cow milk, season, composition and quality, mleko krowie, pora roku, skład i jakość

Cytowanie

Kot E., Wójcik E., Kryszak K. (2019). Influence of the Season of the Year on the Quality of Milk Purchased by Dairies. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 2019, 349(50)2, 29–38. doi: 10.21005/AAPZ2019.50.2.04