Ichthology and Economic Importance of Baltic Herring in Polish Fish Industry

Ładowanie...
Miniatura

Data

2019

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

For Polish fishery herring is a common material acquired from Baltic Sea. Despite the homogeneity of this species, herring is divided for many different types due to the geographical location of each shoal. Differences in the anatomic features between the types of herring indicate many adaptation attributes to environment in which this species lives. As a result, geographical division influences on spawning season, amount of laid eggs, size of eggs and the spawning period. These attributes are related with environmental conditions of given season. Herring belongs to fat fish, what affects meat properties, processing methods and types of products that can be obtained. Spawning season decides about mass yield of herring production and sensory quality of products. Herring meat is good source of necessary unsaturated fatty acids, essential amino acids, minerals and vitamins. The composition of herring meat indicates that it is favourable element of daily diet. Moreover, the price of this species is low in comparison to other fish. Additional benefit of the processing is, that also herring by-products find technological applications what reduces loss in fish processing industry.
W przypadku polskiego rybołówstwa śledź jest powszechnym surowcem pozyskiwanym z Morza Bałtyckiego. Pomimo homogeniczności tego gatunku śledź jest podzielony na wiele różnych typów ze względu na położenie geograficzne. Różnice w cechach anatomicznych między typami śledzia wskazują na wiele cech adaptacyjnych do środowiska, w których żyje ten gatunek. Podział geograficzny wpływa na okres rozrodczy, ilość jaj złożonych, wielkość jaj i okres tarła. Atrybuty te są związane z warunkami środowiskowymi danego sezonu. Śledź należy do tłustych ryb, co ma wpływ na właściwości mięsa, metody przetwarzania i rodzaje produktów, które można z niego uzyskać. Okres tarła decyduje o wydajności masy podczas przetwarzania śledzia i jakości sensorycznej gotowych produktów. Mięso śledzia jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych aminokwasów, minerałów i witamin. Skład mięsa śledzia wskazuje, że jest ono korzystnym składnikiem codziennej diety. Ponadto cena rynkowa ryb należących do tego gatunku jest niska, w odniesieniu do cen innych ryb. Dodatkową korzyścią jest to, że również uboczne produkty ze śledzi znajdują zastosowanie technologiczne, co zmniejsza straty w przetwórstwie ryb.

Opis

Słowa kluczowe

Baltic herring, ichthyology, fish industry, by-products, fish nutritional value, śledź bałtycki, ichtiologia, przemysł rybny, surowce uboczne, wartość odżywcza

Cytowanie

Sawicki T., Juszczak M., Szymczak M. (2019). Ichthology and Economic Importance of Baltic Herring in Polish Fish Industry. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 2019, 348(49)1, 131–144. doi: 10.21005/AAPZ2019.49.1.14.