Browsing FPUTS seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 2013 by Issue Date
Now showing items 21-40 of 40
-
Porównanie jakości owoców trzech odmian porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) w zależności od ich wielkości
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The research was conducted in the years 2010–2012 at the Fruit Farming Laboratory of the West Pomeranian University of Technology, Szczecin. The study involved blackcurrant cultivars of ‘Ben Alder’, ‘Sofijewskaja’ and ... -
The Impact of Cutting and Mulching Grapevine Regent on Yielding and Fruit Quality
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Badania przeprowadzono w latach 2010–2011, w Pracowni Sadownictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Określono wpływ mulczowania gleby oraz liczby latorośli na łozie na jakość i wielkość ... -
Zawartość form przyswajalnych makroelementów w podłożach organicznych zastosowanych do uprawy fiołka rogatego (Viola cornuta L.) z grupy Patiola F1
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Aim of the study was to evaluate the content of available nutrients contained in the substrates with municipal sewage sludge, the peat, and in a base of coconut fiber in the cultivation of ornamental plants. Experiments ... -
Comparison of Milk Composition Depending on System of Milking
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Celem pracy była ocena jakości mleka krów rasy phf cb, pozyskiwanego w dwóch systemach doju mechanicznego: bańkowego i przewodowego w gospodarstwie rolnym na terenie województwa zachodniopomorskiego. W pracy wykorzystano ... -
Ocena modelu reakcji i rzędu do opisu degradacji linuronu w glebie
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The aim of this study was to apply the single first-order kinetic model (SFO) to the investigation of linuron degradation (pure and in the mixture with other pesticides – thiametoxam and mancozeb) in light and medium ... -
The Fruits Quality Impact of Four Berry Plant Species and Their Maceration Period on the Quality of Wines
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Porównano jakość owoców czterech gatunków krzewów (porzeczka czerwona i czarna, jagoda kamczacka oraz borówka wysoka). Określono także wpływ długości czasu maceracji na barwę oraz skład chemiczny moszczu oraz win ... -
Estriol - Alternative Pregnancy Diagnosis Marker in the Mink?
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Endogenne estrogeny, do których zalicza się estradiol, estron i estriol, to niejednorodna grupa żeńskich hormonów płciowych. Estriol jest hormonem steroidowym występującym w organizmie kobiety w małych ilościach. Rola ... -
The Effect of Dried Fruit, Vegetable and Herb Concentrate on the Quality of Hens Eggs
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Celem pracy była ocena wpływu koncentratu wyprodukowanego w kraju z odpadów przemysłu spożywczego (owoców, warzyw i ziół), jako dodatku do standardowych mieszanek paszowych, na cechy fizyczne oraz profil mineralny treści ... -
Wpływ zawartości suchej masy w mleku na skład oraz cechy sensoryczne twarogu kwasowego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The aim of this paper was to analyze the effect of the dry matter in milk on the sensory properties of acid tvarog cheese. Acid tvarog cheeses were produced from reconstituted milk of varied dry matter contents, prepared ... -
Efekty glebotwórcze rekultywacji leśnej terenów pogórniczych w okolicy Łęknicy
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Forest reclamation of the soil-less land, connected with opencast lignite mining brings effects exemplified many years after activities carried out during the technical and biological phases. The paper describes the ... -
Zawartość miedzi i cynku w rekultywowanych gruntach pokopalnianych rejonu Łęknicy
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The paper presents the variability of the copper and zinc content in post-mining soils in subtotal and extracted in 0.1 M HCl forms obtained after 24 years from the start of field experiment. Described experiment was ... -
Jakość owoców pięciu odmian persymony (Diospyros kaki)
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Research was conducted in 2010–2011 at the Fruit Growing Department of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin and at the Research Station of Agricultural University in Plovdiv, where, in the spring of ... -
Badanie zawartości kadmu oraz odczynu w podłożach wykonanych z popiołów fluidalnych lub gleby w połączeniu z osadami ściekowymi, słomą i preparatem (EM-1)
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The aim of the three-year research project was to assess the impact of digested sewage sludge, wheat straw and EM-1 preparation on changes of the cadmium content and pH in the media made on the basis of soil and ash. ... -
Proporcje składników mineralnych w roślinach uprawianych na glebach pobagiennych nawożonych cynkiem i miedzią
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)In pot experiments the influence of Zn and Cu fertilisation on the yield quantity and quality of the plants grown on the muck taken from 2 post-bog soils: peat-muck soil and mineral- muck soil on lucustrine chalk, was ... -
Specyfikacja flory infrastruktury tramwajowej Szczecina jako przejaw skrajnej synantropizacji siedliska
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The areas of infrastructure associated with the tram communication in the city of Szczecin are habitats to the development of spontaneous flora and ornamental cultivated plants. Synanthropic features of mosaic habitat ... -
Struktura geograficzno-historyczna flor zróżnicowanych biotopów oraz wybrane wskaźniki antropogeniczne
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The analysis of the geographical and historical structure of the flora of different biotopes and the anthropogenic indices are of cognitive significance in the process of transformation of communities. Differentiated ... -
Wartość RFV Festulolium braunii uprawianej w mieszance z koniczyną łąkową na tle zróżnicowanego nawożenia azotem
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The aim of this study was to determine the relative nutritional value (RFV) of Festulolium braunii grown in a mixture with red clover on the background of different nitrogen fertilization. In 2007, an experimental objects ... -
Interesujące stanowisko Listery jajowatej Listera ovata (L.) R. BR. (Orchidaceae) w pobliżu Jeziora Łazienkowskiego w Człuchowie (województwo pomorskie) Doniesienie
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)In the area of Człuchów at the ecological site “Wetlands at the Lazienkowskie Lake” there has been found an abundant population of Listera ovata population (166 specimens). Listera ovata develops in undergrowth ... -
Wpływ metod zwalczania mniszka pospolitego (Taraxacum officinale) na względną jakość pokarmową siana łąkowego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The aim of this work was the examination the effect of selected methods of Taraxacum officinale control on the hay quality from grassland. The field experiment was conducted in the years 2007–2009 on a meadow in śelków ... -
Analiza zależności między poziomem marmurkowatości i zawartością tkanki łącznej w antrykocie a klasyfikacją umięśnienia i stopniem otłuszczenia tusz wołowych
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Tenderness of beef meat is for consumer the most important factor creating its quality. However, during retail, the visual features – colour, marbling, connective tissue quantity – are the most important. The higher ...