Search
Now showing items 1-10 of 44
Response of Scarlet Sage and Common Sunflower Plants to Salinity Caused by Sodium Salts
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
Zbadano reakcje wybranych roślin ozdobnych na podwyższoną zawartość sodu
w podłożu. Do badań wykorzystano dwa gatunki roślin ozdobnych – szałwię błyszczącą (Salvia
splendens Buc’hoz x Etl.) ‘Scarlet Piccolo’ oraz słonecznika ...
Badania składu ilościowego i jakościowego grzybów zasiedlających nasiona rzepaku
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
The aim of study was estimated of qualitative and quantitative composition of fungi in
rapeseed on RBA, YpSs, DG18 medium at 25, 37, 45ºC. Material was 18 samples of rapeseed.
The most amount of fungi were isolated on ...
Wpływ zasolenia na aktywność dehydrogenaz w odniesieniu do ekologicznego znaczenia skażenia gleby
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
The aim of this study was to determine dehydrogenases activity in the soil with the
addition of NaCl in different concentrations and to identify whether the observed changes to be
considered dangerous, tolerated, or ...
Wstępna ocena poziomu stężenia mineralnych związków azotu i fosforu w wodach powierzchniowych zlewni jeziora Świdwie
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
An article presents results of six-month research (V–X 2012) of mineral nitrogen and
phosphorus compounds on surface waters in Świdwie lake’s catchment area. In investigated
water courses the concentration of nitrate ...
The Asymmetry of Selected Skeleton Elements in Red Fox (Vulpes Vulpes) and Racoon Dog (Nyctereutes procyonoides) Both Wild and Farmed
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
Celem badań było określenie wpływu pochodzenia i płci zwierząt na występowanie
symetrii lub asymetrii wybranych elementów szkieletu kończyny piersiowej lisa pospolitego
dzikiego i hodowlanego oraz jenota dzikiego i ...
Shape Variability in the Skull of Long-tailed Chinchilla (Chinchilla laniger, Molina 1782) Part 2. Relative Growth Rate of Some Skull Regions
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
Celem pracy było przedstawienie względnej szybkości wzrostu poszczególnych
obszarów czaszki i żuchwy szynszyli małej (Chinchilla laniger) oraz uchwycenie zmian
morfometrycznych w różnych okresach rozwoju tych zwierząt. ...
Evaluation of Effectiveness of Municipal Wastewater Treatment in Comparison with the Classification of the Condition of Homogenous Surface Waters
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
Przedmiotem opracowania jest ocena stopnia oczyszczenia ścieków w komunalnej
oczyszczalni ścieków w Nowogardzie na podstawie wartości następujących parametrów
chemicznych i fizykochemicznych: zawiesina, biochemiczne ...
Wstępne badania nad wpływem odpadów z produkcji gazu koksowniczego na liczebność mikroorganizmów glebowych
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
Subject of research presented in this paper was to evaluate the effect of depositing
waste from the production of coke oven gas in the soil microorganisms inhabiting it, especially
those with potential properties for ...
The Effect of the Cow Upkeep System on Selected Physical Parameters of the Cowshed Microclimate
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
Porównano wybrane parametry fizyczne mikroklimatu w oborach o zróżnicowanych
systemach utrzymania krów. Materiał badawczy stanowiły 4 obory (A, B, C i D) zlokalizowane
w województwie mazowieckim. W oborach A i B liczba ...
Fruit Quality of Highbush Blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cv. 'Duke' Depending on the Method of Cultivation
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)
W Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów żywnością
ekologiczną. Płody rolne z gospodarstw ekologicznych są postrzegane jako produkty zdrowsze
i zasobniejsze w substancje bioaktywne. W pracy określono ...