Browsing Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis Agricultura Alimentaria Piscaria et Zootechnica by Title
Now showing items 413-432 of 502
-
The Value of FPR Indicator in Dependence of Dairy Cows’ Body Condition in the First Month of Lactation
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2020)The research was performed on 100 cows of Black and White Polish Holstein-Friesian breed. The studied cows were under a visual and tactile evaluation of body condition using a BCS (Body Condition Scoring) method performed ... -
Variability of Particulate Matter Concentrations in Poland in the Winter 2012/2013
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)W okresie zimowym pogorszenie jakości powietrza na ogół związane jest z przekroczeniem norm przyjętych dla pyłu zawieszonego; epizody smogowe prawie zawsze są następstwem zwiększonej emisji spowodowanej spadkiem temperatury ... -
Variability of the incidence of Fusarium species and mycotoxins in the grain of wheat, depending on soil tillage system and cultivar
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017)The aim of the present work was to analyse the variability of the incidence of Fusarium species and mycotoxins in the grain of wheat, depending on wheat cultivar and soil tillage system. The experimental factors included: ... -
Variation of Carbohydrates in Legume-Grass Mixtures Supplied by Mushroom Substrate Compost and Cow Slurry.
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2022)The aim of the research was to assess the effect of mushroom substrate and slurry on the con tent of structural and non-structural carbohydrates in hybrid alfalfa mixtures with grasses. The three-year research was conducted ... -
Varieties, seeding standards and crop protection as factors affecting the content of microelements in spelt winter wheat (Triticum aestivum ssp. spelta L.) grain
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017)The aim of the study was to evaluate the effect of crop protection and seeding standards on the contents of microelements (iron, zinc, manganese, copper, nickel, cadmium, lead) in grain of two spelt varieties: Polish ... -
Walory i stan parku w Strudze nad rzeką Płonią w Szczecinie
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The research were related to the park in Struga on the Płonia River, which has valuable landscape with plenty of historical and dendrological resources. Field works were being conducted in the years of 2006–2007. The aim ... -
Wartość RFV Festulolium braunii uprawianej w mieszance z koniczyną łąkową na tle zróżnicowanego nawożenia azotem
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)The aim of this study was to determine the relative nutritional value (RFV) of Festulolium braunii grown in a mixture with red clover on the background of different nitrogen fertilization. In 2007, an experimental objects ... -
Waste from the Harvesting of Button Mushroom (Agaricus bisporus) as a Source of Natural Melanin
(Wydawnictwo Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2018)Natural melanins are of great potential value and application in the fields of pharmacology, cosmetics and functional foods. In the present study, natural melanin was reclaimed from waste after the harvesting of button ... -
Water Use Efficiency and Spad Index of Fruit Trees Grown under Different Water Conditions
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2019)The experiment was conducted in 2015 and 2016 in the Agricultural Experimental Station in Lipnik (53°20′35″N 14°58′10″E), Poland. The main goal of the study was to assess the characteristic features associated with water ... -
Wielkość i jakość plonu bulw potomnych frezji z grupy Easy Pot w zależności od rodzaju i dawki nawozu
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2011)Experiments were conducted in the years 2006–2007, in spring-summer season, in the unheated foil tunnel. Corms and cormlets of freesia from Easy Pot Group (‘Gompey’, ‘Popey’ and ‘Suzy’) were the plant material. The ... -
Wisent Protection and its Existence in the Human World
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)Żubr to gatunek, którego istnienie wiązało się z prawdopodobieństwem całkowitego wyginięcia. Egzystencja żubra nierozerwalnie związana jest z jego życiem w bezpośrednim sąsiedztwie człowieka. W wyniku działań, polegających ... -
Wpływ aktywności wody i temperatury na wzrost oraz aktywność lipolityczną kserofilnego grzyba Eurotium herbariorum (Weber ex F.H. Wigg.) Link
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2014)Eurotium herbariorum (Weber ex F.H. Wigg.) Link strains isolated from rapeseed, soybean and sunflower seed were incubated on liquid medium with oils, adequately, rapeseed oil, soybean oil and sunflower oil. Influence of ... -
Wpływ chemicznego i mechanicznego zwalczania Taraxacum officinale na zawartość NDF i ADF w runi łąkowej
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012)The aim of this study was determine the effect of different methods of Taraxacun officinale control on the fraction of fibers, namely NDF and ADF in the meadow sward. Experiment was founded in 2007 on permanent grasslands ... -
Wpływ chemicznego i mechanicznego zwalczania Taraxacum officinale na zawartość NDF i ADF w runi łąkowej
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2012)The aim of this study was determine the effect of different methods of Taraxacun officinale control on the fraction of fibers, namely NDF and ADF in the meadow sward. Experiment was founded in 2007 on permanent grasslands ... -
Wpływ dodatku cukru i soli kuchennej na barwę przecieru marchwiowego podczas sterylizacji
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The influence of table salt and sugar on colour changes of fresh and sterilized (115ºC and 121ºC by 15, 30, 45, 60, 75, 90 min heating time) carrot pulps was tested. Independently from used agent, the changes in parameters ... -
Wpływ dodatku marchwi na barwę rozdrobnionego mięsa z płoci
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)The influence of Vita Longa’ carrot addition on mechanically deboned roach (Rutilus rutilus) meat (MOM) on its colour changes was analyzed. The results (statistically p = 0.05 verified) showed significant influence of ... -
Wpływ dodatku oleju rybiego, sposobu gotowania i czasu przechowywania na jakość lipidów w pulpetach z mięsa wieprzowego
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)This paper investigates the effects of adding fish oil (1.25%), method of cooking and refrigerated storage on the lipid oxidation, fatty acid composition and sensory quality of the meatballs. Formed meatballs were boiled, ... -
Wpływ hydrożelu i rodzaju nawozu mineralnego na zadarnienie muraw trawnikowych o zróżnicowanym udziale życicy trwałej
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2011)The aim of this work was to determine the effect of hydrogel and type of fertilizer on the compactness of turf lawn with varying participation of perennial ryegrass. Lawn experience was conducted in the years 2002–2004 ... -
Wpływ kadmu na kinetykę wzrostu roślin owsa
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2010)The goal of the study was the assessment of the elongation growth of the naked oat var. 'Akt' to the contents of the toxic dosage of cadmium. Cadmium in toxically doses 20 and 100 mg per 1 kg of the soil and the control ... -
Wpływ kwasów askorbinowego i cytrynowego na barwę przecierów warzywnych podczas sterylizacji
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2009)There was examined the influence of citric acid (in concentrations of 0.5 and 1%) and ascorbic acid (in concentrations of 0.025 and 0.05%) on changes in colour of sterilized (118 and 121ºC) vegetable pulps. Obtained ...