Fungal contamination in poultry waste during the industrial processing
Abstract
The poultry industry produces large amounts of waste that include solid waste and
waste water. Although, numerous studies have been conducted on microbial associates with
various stages related to poultry and meat products processing. Only a few studies have been
reported on fungal exists of poultry wastes. The aim of this study investigation of fungi associated
with different poultry wastes. The sample of poultry wastes included feathers, slime, biological
sludge and compost. The samples were taken at various times in peroid from 2015–2016 from
different poultry slaughter houses. Isolation of fungi was performed by serial dilution and plating
methods on Rose Bengal Agar (RBA), medium supplemented with antibiotic. Identification of fungi
was carried out by microscopic and genetic analysis 18S ribosomal RNA gene. The number of
fungi (cfu · g–1 d.m.) were isolated from chicken and goose feathers 103–104, from duck and turkey
feathers even 106–107, compost 103–105, slime – 104 and biological sludge – 104–106. From the
overall analysis, the dependence between the number of fungi and various type of samples and
the season of taking the samples were found and type of poultry slaughter houses. Przemysł drobiarski produkuje duże ilości odpadów, które obejmują odpady stałe
i ścieki. Przeprowadzono liczne badania nad zanieczyszczeniem mikrobiologicznym w różnych
etapach hodowli i przetwórstwa drobiu. Niewiele jest jednak doniesień dotyczących zanieczyszczeń
mykologicznych w różnych etapach zagospodarowania odpadów z przemysłu drobiarskiego.
Celem badań było analiza mykologiczna różnych odpadów drobiarskich, m.in. rodzajów piór po
uboju, szlamu, osadu biologicznego i kompostu. Próbki pobierano w kilku terminach w latach
2015–2016. Izolację grzybów przeprowadzono metodą seryjnego rozcieńczania i posiewu na
podłożu RBA, uzupełnionym antybiotykiem. Identyfikację grzybów przeprowadzono mikroskopowo
i genetycznie (gen RNA z rybosomalnym genem 18S). Liczba grzybów (jtk · g–1 s.m.) wyizolowanych
z piór kurcząt i gęsi wynosiła 103–104, z piór kaczych i indyczych – 106–107, z kompostu – 103–105,
ze szlamu – 104, a z osadu biologicznego – 104–106. W wyniku przeprowadzonej analizy
stwierdzono zależność między liczebnością grzybów z różnych materiałów odpadowych, pobranych w
zmiennych warunkach, a miejscem ich pochodzenia.
Collections
The following license files are associated with this item: